Povećan broj žrtava masakra u Maliju na najmanje 134 1Foto EPA-EFE/LIFE TIEMOKO (Arhiva)

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su da, u centralnom delu Malija, ima najmanje 134 ubijenih i na desetine ranjenih, u masakru koji je opisan kao „neopisiv napad“. 

Francuski ambasador pri UN Fransoa Deletr osudio je masakr tokom obraćanja u subotu, u prestonici Malija.

Svedoci su naveli da je etnička milicija etničke grupe Dogon već okrivljena za više desetina napada u proteklih godinu dana na selo Ogosogu.

U videu koji poseduje agencija  AP, nekoliko sati posle napada, mogla su se videti beživotna tela na zemlji pored koliba u plamenu.

Pripadnici većinske Peuhl zajednice koji su bili u kontaktu sa preživelima, naveli su da je među žrtvama starešina sela i njegovi unuci.

Dogoni optužuju etničku grupu Fulane da podržavaju džihadiste povezane sa terorističkim grupama na severu zemlje, dok Fulani optužuju Dogone da podržavaju vojsku Malija u njenim naporima da iskoreni ekstremizam, navodi AP.

Fulani su tradicionalno nomadi koji se bave stočarstvom i trgovinom. Dogoni su poznati kao lovci, a u svetu po verskim ritualima i plesu pod maskama, navodi AFP.

U Maliju se od 2013. godine nalazi mirovna misija UN u kojoj ima 12.500 vojnika i policajaca.

Istovremeno i Francuska od 2013. pokreće vojnu akciju kao pomoć oružanim snagama Malija u borbi protiv grupa ekstremističkih organizacija, koje su zavladale područjima na severu te zemlje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.