Opozicija u Crnoj Gori napustila sednicu parlamenta 1Foto: Skupština Crne Gore

slanici opozicije napustili su večeras sednicu Skupštine Crne Gore, u toku rasprave o izmenama tužilačkog zakona kojima se omogućavaju smene čelnika tužilaštava, o kojima će se parlament izjasniti sutra.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković je kazao da je većina odlučila da svojim delovanjem i usvajanjem ovog rešenja dovede Crnu Goru do zaustavljanja pregovora sa Evropskom unijom (EU) i da oni u tome neće da učestvuju.

„Ovo sam očekivao od Demokratskog fronta jer je jasno da njima nisu interes evropske integracije, a mislio sam da će se dve druge članice koalicije koje se pozivaju na dijalog, osvrnuti na pruženu ruku opozicije“, rekao je on navodeći da je DPS bio spreman da se dogovara oko podrške za izbor Vrhovnog državnog tužioca za šta je potrebna podrška dve trećine poslanika.

Komentarišući odluku opozicije poslanik DF Slaven Radunović je rekao da je to dno koje je dotakla DPS.

„Ne u političkom, nego u ljudskom smislu. Oni ne znaju kako da se snađu u opozicionim kupama. Ovo što su oni večeras uradili, ova demonstracija nemoći, govori nam da mi više nemamo doraslog protivnika“, kazao je on.

Izmenama tužilačkih zakona stvaraju se uslovi za smene u vrhu tužilaštva. Nova parlamentarna većina je prvobitno planirala da ukine Specijalno tužilaštvo ali se tome snažno usprotivila EU i SAD.

Posle oštrih reakcija se odustalo od tog rešenja ali su urađene nove izmene koje predviđaju istovremeni prestanak mandata članovima Tužilačkog saveta čime se stvaraju uslovi za izbor novih čelnika tužilaštava.

Smenu specijalnog tužioca Milivoja Katnića traži Demokratski front od čijih glasova zavisi opstanak Vlade.

Oni usvajanjem tužilačkih zakona uslovljavaju usvajanje svih zakonskih rešenja među kojima i budžeta za 2021. godinu koji parlament još nije usvojio.

Venecijanska komisija objavila je juče mišljenje o izmenama tužilačkih zakona za koje je potpredsednik Vlade Dritan Abazović rekao da nije negativno dok je iz opozicione Demokratske partije socijalista saopšteno da je mišljenje pokazalo da su najavljene izmene protivustavne.

Pred poslanicima parlamenta CG predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Poslanici parlamenta Crne Gore podržali su danas predlog poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića da se na današnjem dnevnom redu Skupštine nađe predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, prenela je RTCG.

Za taj predlog glasala su 42 poslanika, 15 je bilo protiv, dok je 21 poslanik bio uzdržan.

Opravdanost inicijative je svakodnevna. Mi u državi koja je lider u evropskim integracijama doživljavamo porast negiranja genocida. Ovaj dom ne sme dozvoliti promociju ratnih zločinaca, rekao je Ibrahimović.

Ovo nije usmereno protiv jednog naroda, već je cilj pomirenje i suočavanje sa prošlošću. Bez suočavanja sa prošlošću ne možemo pomiriti region, rekao je Ibrahimović i pozvao poslanike da glasaju po savesti.

Poslanici bi, u okviru tačke dnevnog reda – izbori, imenovanja i razrešenja, trebalo da se izjasne o zahtevu premijera Zdravka Krivokapića za smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, upravo zbog izjave o genocidu u Srebrenici.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Opozicija u Crnoj Gori napustila sednicu parlamenta”

  1. Dotakli su dno od ulizištva…Evropska dostignuća o nezavisnom sudstvu i tužilaštvu za njih ne važe, navikli da njihovi sudovi i tužilaštvo čuvaju vladajuću DPS kliku…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.