Predloženo otvaranje granica Severne Makedonije sa Srbijom bez PCR testiranja 1Foto: N1 (Arhiva)

Komisija Severne Makedonije za zarazne bolesti predložila je danas vladi da otvari granice sa Srbijom, Crnom Gorom, Kosovom i Albanijom bez PCR testiranja.

To je na Fejsbuku objavio ministar zdravlja Venko Filipče, navodeći da, „prema analizama, trenutno nema indikacija, odnosno visokog broja importovanih slučajeva sa Kovidom -19 iz tih zemalja”.

„Saglasno tome ne postoji rizik i bezbedno je otvaranje granica”, naveo je Filipče.

https://www.facebook.com/filipce.venko/posts/2511261735847511

 

Vlada S. Makedonije sutra o dolasku putnika iz zemalja regiona bez PCR, ali samo kad je neophodno

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev najavio je danas da će njegova vlada sutra, u utorak, odlučivati o ukidanju obaveznog PCR testa za dolazak državljana Srbije i još tri zemlje regiona, ali „samo za neophodna putovanja”.

Komisija za zarazne bolesti je pre podne Vladi u Skoplju, kako je objavio ministar zdravlja Venko Filipče, predložila „otvaranjeje granica sa Srbijom, Crnom Gorom, Kosovom i Albanijom bez PCR testiranja”.

Zaev je novimarima rekao da će „sugestije te komisije koje će Vlada razmatrati na sutrašnjem redovnom sastanku biti: ‘Da putovanja bez PCR, ali samo kad je to neophodno’ ”.

„U utorak ćemo doneti i tu odluku. Radi se o regionalnoj inicijativi, ne samo Severne Makedonije. Zato što nam je region mali, a brojevi su otprilike isti. To je mikroregion i važnije je da fokus u svakoj zemlji bude na ličnoj zaštiti”, rekao je Zaev.

Zaev je rekao da na tu inicijativu – kada su Albanija, Kosovo i Crna Gora već otvoreni, „čekamo odogovor Srbije”, a i Bugarska će da odgovori.

„Svakako ćemo doneti odluku o tome, ne želimo da budemo izolovani od regiona. Ako je region otvore, tada treba da budemo i mi”, rekao je premijer Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.