Predsednica Severne Makedonije u Berlinu: Neophodan novi Maršalov plan, za razrušenu Ukrajinu 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je danas u Berlinu da je neohodna nova vrsta Maršalovog plana za pomoć razrušenoj Ukrajini.

Ona je, na konferenciji o obnovi Ukrajine, rekla da je neohodno ulaganje, ne samo u putnu i energetsku infrastrukturu, već i u ljudsku, obrazovnu, socijalnu i normativnu infrastrukturu te zemlje.

„Posle Drugog svetskog rata, Maršalov plan je, između ostalog, bio i izraz solidarnosti sa uništenom Evropom, a danas je za razrušenu Ukrajinu neophodna nova vrsta Maršalovog plana“, rekla je Siljanovska Davkova.

Kako je saopštio Kabinet predsednice Severne Makedonije, na glavnom panelu konferencije u Berlinu, pozitivno je ocenjen postojeći zajednički evropski stav da sveobuhvatnu pomoć Ukrajini treba nastaviti.

Pre Siljanovske Davkove su govorili su domaćini konferencije, nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, a obratila se i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Glavnom panelu prisustvovali su predsednici i premijeri Holandije, Norveške, Finske, Litvanije, Moldavije, Estonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Gruzije.

U fokusu dvodnevnog skupa u Berlinu, koji predstavlja nastavak konferencije održane pre godinu dana u Londonu, nalazi se i podrška reformama koje je Ukrajina započela u sklopu nastojanja da postane članica EU.

Nemačka je najavila da će konferencija okupiti 2.000 ljudi iz svih nivoa politike, kao i iz biznisa i drugih oblasti, jer je podrška za oporavak Ukrajine pretežak zadatak da bi se njime bavile samo vlade država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari