Predsednik Austrije traži reizbor posle turbulentnog mandata 1Foto: EPA-EFE/HEINZ-PETER BADER

Predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen rekao je u nedelju da će se kandidovati za reizbor krajem ove godine, iako mu je aktuelni mandat protekao u upravljanju državom u političkoj krizi.

Taj 78-godišnji liberalni političar, koji je svojevremeno vodio stranku Zelenih, rekao je da se Austrija i Evropa suočavaju sa turbulentnim vremenima zbog pandemije, ruske invazije na Ukrajinu, njihovog uticaja na ekonomiju i izazova klimatskih promena.

„Želeo bih da nastavim da svoje iskustvo stavljam u službu naše zemlje“, rekao je on, obećavajući da će se u potpunosti koncentrisati na svoje dužnosti do „kratke, fer i transparentne“ kampanje najesen.

Nije jasno s kime će se predsednik koji ima šestogodišnji mandat suočiti na izborima, čiji datum još nije određen.

Van der Belen je pobedio kandidata desničarske Slobodarske partije Norberta Hofera na izborima u decembru 2016. godine koji su bili ponovljeni naredbom Ustavnog suda zbog tvrdnje opozicije da je prvi krug glasanja bio neispravan.

Predsednik Austrije u principu ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, ali istaknutu u vremenima unutrašnje političke krize što se pokazalo za Van der Belenovog mandata.

Pošto je vladajuća koalicija konzervativnog kancelara Sebastijana Kurca i Partije slobode propala u skandalu 2019. godine, predsednik je imenovao privremeni kabinet nestranačkih eksperata pod Brižit Birlajn, tadašnjom predsednicom Ustavnog suda.

Najviši austrijski političari su prošle jeseni ponovo defilovali kroz Van der Belenovu palatu Hofburg pošto je Kurc koji se vratio u novoj vladi sa Zelenima, podneo ostavku.

Austrija je imala tri kancelara za dva meseca, a Kurcov naslednik Aleksandar Šalenberg je u roku od nekoliko nedelja ustupio mesto sadašnjem kancelaru Karlu Nehameru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.