Predsednik Hrvatske osudio karnevalsko paljenje lutke gej para s detetom 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je oštro osudio paljenje lutke gej para s detetom u naručju na karnevalu u Imotskom, a udruženje Dugine porodice najavljuje krivičnu prijavu protiv organizatora.

„Simbolično paljenje istopolnih partnera s usvojenim detetom u Imotskom žalostan je, nehuman i potpuno neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti“, napisao je predsednik na Fesjbuku.

On je rekao da organizatori tog „sramotnog događaja, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drugačijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija“.

Hrvatski predsednik je zatražio javno izvinjenje organizatora i reakciju nadležnih institucija, posebno zato što su, kako je ukazao, dogadaj gledala brojna deca i tako svedočila širenju mržnje i podsticanju nasilja.

Na karnevalu u Imotskom u nedelju je spaljena lutka gej para koja drži figuru deteta na kojoj je bila nalepljena fotografija poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Nenad Stazića sa zvezdom petokrakom na čelu.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) rekao je da uvažava tradiciju, ali da ne voli taj običaj, iako još ima „određeno razumevanje“ kada se spaljuju oni na poziciji moći. On je, međutim, istakao da se u ovom slučaju radi o predstavnicima određene manjine.

„Neprimereno mi je da se one koji pripadaju bilo kojoj manjinskoj grupi tretira na taj način“, naglasio je Jandroković.

Paljenje lutke koja predstavlja gej par osudilo je udruženje Dugine porodice koje je najavilo krivičnu prijavu protiv organizatora karnevala KD „Bakove svečanosti“, a osudama su se pridružili i brojni političari.

Udruženje Dugine porodice ukazalo je u saopštenju da „okolnost da je spaljivanje figure koja simbolički prikazuje gej par s detetom počinjeno u sklopu karnevala ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na narodni običaj ili neozbiljnost događaja budući da nije reč o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem gej para, i što je najgore, deteta, direktno poziva na mržnju prema manjinskim i često diskriminisanim grupama u društvu“.

Dodaje se da u Hrvatskoj prema poslednjim istraživanjima gej i lezbijski parovi s decom kao najveći izazov u svakodnevnom životu upravo navode moguće reakcije okoline. Podseća se da je pre dve godina na karnevalu simbolično spaljena zastava duginih boja i slikovnica „Moja dugina porodica“, upitavši nadležne institucije šta se iduće mora dogoditi da bi reagovale.

I poslanik opozicionog SDP Arsen Bauk najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora zbog širenja mržnje.

Zaštitica građana Lora Vidović na Tviteru je napisala da njoj to „nerazumljivo, porazno i tužno“. „I uči decu da je mrzeti OK. Neprihvatjivo“, dodala je Vidović.

Ministarka obrazovanja Blaženka Divjak takođe je ocenila da je reč o neprihvatljivoj situaciji i da se time mladima i deci šalje loša poruka.

Poslanik SDP Nenad Stazić, čija se slika našla na spaljenoj figuri detata, rekao je da je njemu „ovo čast, priznanje“ i da neće podnositi krivične prijave.

„Našli ste me kraj apoteke, tražio sam kremu protiv opekotina da se oporavim. Ja sam ponosan. Pre godinu ili dve spalili su (splitskog novinara, kolumnistu) Antu Tomića. Dakle, ja bih radije goreo s Antom Tomićem nego živeo s tim primitivcima“, rekao je Stazić.

Ustavni sud Hrvatske nedavno je utvrdio da gej parovi mogu usvajati decu pod istim uslovima kao i ostali građani istaknuši da ne sme biti diskriminacije zbog seksualne orijentacije.

Već mesecima traje traje borba životnih partnera Iva Šegote i Mladena Kožića, kojima je Centar za socijalni rad dva puta odbio zahtev za usvajanje, iako je Upravni sud doneo obavezujući presudu u njihovu korist u kojoj je naglašeno da taj par ima potpuno pravo u svojoj nameri i da ne bi smeli da budu diskrimisani u tom postupku.

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da je Centar i ranije morao da postupi po odluci Upravnog suda, a da će posle odluke Ustavnog suda tom paru morati da se omogućiti da pod istim uslovima kao i drugi građani učestvuje u postupku usvajanja i da ne smeju biti isključeni zato što su istopolne orijentacije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.