Predsednik Indonezije otputovao u Kinu na razgovor sa Si Đinpingom 1Foto: EPA-EFE/NYEIN CHAN NAING

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo otputovao je danas u Kinu na razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, u okviru niza poseta azijskim zemljama članicama grupe G-20.

Vidodo, koji će biti domaćin samita grupe industrijskih razvijenih zemalja sveta G-20 u novembru, sutra će razgovarati sa kineskim predsednikom Sijem i premijerom Li Kećijangom, a narednog dana otputovaće u Japan na sastanak sa premijerom zemlje Fumijom Kišidom.

Dan nakon toga, Vidodo će otići u posetu Južnoj Koreji, na razgovor sa predsednikom Jun Suk Julom.

Kina, Japan, Južna Koreja i Indonezija su zemlje članice G-20.

Analitičari ocenjuju da bi kineski predsednik Si, koji je od početka pandemije korona virusa na međunarodnim sastancima učestvovao preko video linka, ovoga puta mogao da lično prisustvuje samitu G-20.

„Restrikcije tokom pandemije umanjile su dipomatske aktivnosti Kine. Ona mora da se suoči sa stvarnošću. Iako pandemija još nije gotova, Kina mora da izađe u svet i da ga pozove sebi“, smatra dekan Škole za međunarodne studije Univerziteta u Nanđingu Džu Feng.

Ako Si bude prisutvovao samitu G-20, moći će prvi put da uživo razgovara sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Profesor na Kineskom univerzitetu za spoljne poslove Su Hao smatra da je to „retka prilika“ za razgovor dva lidera licem u lice na multilateralnom događaju, koji je Kini „vrlo potreban“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari