isak hercogFoto: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Predsednik Izraela Isak Hercog ocenio je danas da je odluka glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da traži naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika zbog rata u Gazi više nego nečuvena i ohrabruje teroriste širom sveta.

Hercog je na društvenim mrežama ocenio da ta odluka pokazuje do koje mere je međunarodni sudski sistem u opasnosti od urušavanja.

„Donet u lošoj nameri taj jednostrani potez predstavlja unilateralni politički korak koji ohrabruje teroriste širom sveta i krši sva osnovna pravila suda u skladu sa principom komplementarnosti i drugih pravnih normi“, napisao je predsednik Izraela.

Uz to je ocenio da su lideri Hamasa opresivni diktatori, krivi za pokretanje masovnog ubistva, silovanja i otmica, te da je svaki pokušaj povlačenja paralele između tih, kako je napisao, „groznih terorista i demokratski izabrane vlade Izraela, koja radi da ispuni svoju dužnost da odbrani i zaštiti svoje građane u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom, pretaran i niko ga ne može prihvatiti“.

Hercog je napisao da očekuje da takav korak osude i odbace svi lideri slobodnog sveta.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i Galant se optužuju za istrebljenje, izgladnjivanje kao metod rata, uskraćivanje humanitrne pomoći i namerno ciljanje civila.

MKS je takođe imenovao zvaničnike i lidere Hamasa Ismaila Hanijea, Jahju Sivara kao tražene za zločine istrebljenja, ubistva, odvođenja taoca, silovanje, seksualno napastvovanje i mučenje.

Predsednik izraelskog parlamenta (Kneseta) Amir Ohana je, otvarajući prvu letnju sednicu, izjavio da je Međunarodni krivični sud u Hagu dokazao svetu da nije legitiman.

On smatra da je skandalozna odluka koja stavlja državu Izrel, bez obzira na rukovodstvo, zajedno s „ubilačkom terorističkom organizacijom Hamas, koja je kidnapaovala, mučila, palila, masakrirala i ubijala Jevreje.

Odluka glavnog tužioca MKS Karima Kana poriče pravo Izraelu na samoodbranu, smatra predsednik Kneseta, preneli su izraelski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari