Predsednik Meksika brani odluku države o učešću ruskih vojnika na paradi u Meksiko Sitiju 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador branio je danas odluku države da dopusti učešće ruskih vojnika na vojnoj paradi održanoj ovog vikenda.

Prisustvo vojnika iz Rusije na Paradi nezavisnosti u Meksiko Sitiju navuklo je kritike zbog invazije ove zemlje na Ukrajinu.

Meksiko je osudio invaziju ali je zauzeo poziciju neutralnosti i odbija da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi, a vakcine protiv koronavirusa u njihovoj varijanti iz 2020. godine i dalje nabavlja iz Rusije.

Predsednik Obrador je ukazao da je u paradi učestvovao i kontigent vojnika iz Kine i da su pozvani vojnici iz svih zemalja sa kojima Meksiko održava diplomatske odnose.

Lopez je priznao da je prisustvo ruskih vojnika postalo „skandal“ ali je to pripisao svojim tekućim sukobima sa medijima, za koje veruje da su pristrasni njemu na štetu.

„I Kineza je bilo na paradi, pa nije bilo tolike dreke“, rekao je Obrador, dodavši da je ruski kontigent učestvovao i ranije, doduše u vreme kada Rusija nije bila aktivno okupatorski nastrojena prema susednoj Ukrajini.

Ambsadorka Ukrajine u Meksiku Oksana Dramarecka napisala je na društvenim mrežema da je parada u Meksiko Sitiju „uprljana učešćem ruske regimente“ i dodala: „Čizme i šake tih ratnih kriminalaca uprljane su krvlju“.

Neki članovi vladajuće partije Morena, koju predvodi Obrador, javno izražavaju privrženost Rusiji čak i nakon invazije, a sam Obrador često kritikuje SAD što Ukrajini šalje oružje.

Obradorova administracija i dalje od Rusije nabavlja vakcinu tipa Sputnjik protiv kovida, i namerava da je ove godine koristi kao „buster“ dozu u vakcinacijama, zajedno sa kubanskim vakcinama tipa Abdala.

Stručnjaci sumnjaju u efikasnost ovih vakcina kao „bustera“ uz meksičku vakcinu Patrija jer su napravljene 2020. godine, kada su svetom harale druge varijante koronavirusa u odnosu na one koje se javljaju danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari