Predsednik Perua smenio parlament, koji je zatim smenio njega 1Foto: EPA-EFE/Paolo Aguilar

Kongres južnoameričke države Peru smenio je danas predsednika države Pedra Kastilja (Pedro Castillo) i zamenio ga potpredsenikom države, ubrzo pošto je Kastiljo izdao uredbu o raspuštanju parlamenta – i to uoči zakazanog glasanja o njegovoj smeni.

Kancelarija nacionalnog zaštitnika građana nazvala je Kastiljov pokušaj raspuštanja Kongresa – pučem, mada se najmanje jedan pravni stručnjak ne slaže sa njim.

Peruanski kongres ovlašćen je da smeni predsednika kao što je i predsednik ovlašćen da raspusti kongres, pa to „tehnički gledano nije puč“, izjavio je Eduardo Gamara (Eduardo Gamarra), profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa na Međunarodnom univerzitetu Florida.

„Zabuna se krije u 15.000 postojećih interpretacija u pogledu toga ko je tu jači: kongres ili predsednik“, rekao je Gamara i dodao da će onaj ko pobedi imati i veću moć.

Poslanici peruanskog parlamenta smenili su Kastilja sa 101 glas „za“, šest „protiv“ uz 10 uzdržanih, a kao razlog su naveli „permanentnu moralnu nesposobnost“.

Kastiljo je napustio predsedničku palatu u automobilu koji ga je proveo kroz stari centar Lime – glavnog grada Perua – a potom je ušao u policijsku stanicu, gde njegov status nije trenutno poznat.

Na jednoj fotografiji koju je policija stavila na Tviter pa je posle obrisana, vidi se Kastiljo kako sedi u stanici okružen policajcima.

Neposredno pre glasanja u kongresu, Kastiljo je objavio da postavlja novu vladu nacionalnog spasa i pozvao je novi saziv parlamentaraca da napiše novi Ustav države.

U televizijskom obraćanju, Kastiljo je rekao da će do izbora novog saziva kongresa vladati uredbama, i naredio je noćni policijski čas koji je trebalo da počne večeras.

Kastiljo je najavio da će izmeniti sastav rukovodstava pravosuđa, policije i Ustavnog suda. Potom je šef generalštaba peruanske vojske podneo ostavku, što je učinilo i četvoro ministara, među kojima su ministar spoljnih poslova i ministar ekonomije.

Predsednik je naredio raspuštanje kongresa nakon što je kongres krenuo u treći pokušaj da ga smeni.

Kancelarija ombudsmana, nezavisne državne institucije, saopštila je pre glasanja u kongresu da bi Kastiljo trebalo da podnese ostavku i preda se organima pravosuđa.

Nakon godina života u demokratiji, Peru je usred ustavnog urušavanja „koje se ne može nikako drugačije nazvati nego puč“, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

„Gospodin Kastiljo se mora prisetiti da ne samo što je on izabrani predsednik republike, već i da je narod bira predstavnike za javne funkcije“, dodaje se u saopštenju i ukazuje na to da „Kastiljovi postupci ignorišu volju naroda, pa su prema tome ništavi“.

Poslanici su glasali za to da potpredsednica države Dina Boluoarte preuzme funkciju predsednika, a ona je preko Tvitera osudila i odbacila Kastiljove postupke ocenivši da oni „pogoršavaju političku i institucionalnu krizu koju će peruansko društvo morati da prevaziđe uz striktno poštovanje zakona“.

Boluarte (60) će biti prva žena na čelu moderne države Peru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.