Predsednik Severne Makedonije ponovo angažovao vojsku na granici zbog migranata 1Severna Makedonija Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Predsednik Severne Makedonije i vrhovni komandant Stevo Pendarovski danas je doneo odluku o ponovnom angažovanju vojske na južnoj i severnoj granici te zemlje radi sprečavanja ilegalnog ulaska migranata.

Kako je saopštio Kabinet predsednika Severne Makedonije, ta odluka je doneta na osnovu odluke Vlade o proglašavanju kriznog stanja ne delu teritorije zbog visokog rizika od povećanog ulaska i trenzita migranta i zbog zaštite javnog zdravlja od ilegalne migracije u uslovima pandemije kovida 19.

Odluku na osnovu koje će vojnici zajedno sa policijom obezbedjivasti južnu i severnu granicu Pendarovski je doneo na predlog Vlade Severne Makedonije.

Vlada Zorana Zaeva je odluku o proglašenju kriznog stanja na delu teritiorije zbog migranata donela juče popodne pošto je u ponoć prestala da važi ranija odluka parlamenta o kriznom stanju na južnoj i severnoj granci, uvedena 2015. godine na početku migrantske krize.

Parlament Severne Makedonije, zbog blokade dve opozicine partije Albanaca, nije uspeo da krizno stanje ponovo produži za još pola godine, zbog čega je Pendarovski naredio načelniku Genralštaba da povuče vojsku s južne i severne granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari