Predsednik Zeman uprkos protivljenju lekara napustio bolnicu 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Predsednik Češke Miloš Zeman uprkos protivljenju svojih lekara napustio je danas posle 46 dana hospitalizacije, od čega mesec dana na intenzivnoj nezi, Centralnu vojnu bolnicu u Pragu i prevezen je na kućno lečenje u predsednički zamak Lani kraj Praga.

„Centralna vojna bolnica i dalje preporučuje kao najprimerenije lečenje u specijalizovanoj bolnici pod vodjstvom stručnog doktorskog tima ali s obzirom na to da se stanje predsednika osetno poboljšalo poštuje njegovu želju da prednost da svojim ustavnim obavezama i završi lečenje u bolnici“, saopštila je danas Centralna vojna bolnica u Pragu.

O Zemanu koji je u vojnu bolnicu na intenzivnu negu prevezen 10. oktobra u kritičnom stanju, što mu je po tvrdnjama lekara spasilo život, brinuće se u Lanima bolničarska služba za stare jedne privatne grupe klinika a Zemanovi lekari iz vojne bolnice dolaziće samo u ambulantne kontrole predsednikovog stanja.

Već u petak Zeman se sprema da imenuje lidera koalicije konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno, koja je pobedila na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra, Petra Fijalu za novog češkog premijera.

Nakon toga najavio je da će se sastati sa svim kandidatima za ministre u toj vladi i posle toga će je imenovati, uz izuzetak jednog ministra, najverovatnije šefa diplomatije koji mu se ne svidja ali Fijala i pet stranaka koje formiraju vladu odbijaju taj običaj Zemana, za koji nema oslonac u Ustavu, da se meša u to ko će biti ministar ili postavlja dodatne uslove.

Zeman je nastojao da javnost ne sazna od čega boluje i nije dao pravo lekarima da to objave, jer je i nakon prvog boravka u bolnici 14 dana u septembru tvrdio da je samo dehidriran i iscrpljen a sada je objasnio da je na intezivnu negu dospeo samo zato što nema apeti i priznaje dijabetes i polineuropatiju nogu zbog koje je od aprila u invalidskim kolicima.

Iz nezvaničnih izvora mediji su objavili da je to misteriozno hronično oboljenje ciroza jetre uz encefalopatiju, zbog čega i po izveštaju lekara vojne bolnice nije bio u stanju da obavlja nikakve dužnosti a potvrdu da je reč o problemima sa jetrom i cirozom kasnije je javnost dobila od jednog od Zemanovih lekara iz novog konzilijuma, hirurga Pavela Pafka.

Šef konzilijuma lekara Tomaš Zima rekao je da se lekari češkog predsednika plaše da prerani izlazak Zemana iz bolnice predstavlja veliki rizik da će se uskoro u nju vratiti ponovo u kritičnom stanju, kao što je bio slučaj u jesen kada je pušten iz bolnice a za tri nedelje morao kolima hitne pomoći da bude prevezen na intenzivnu negu.