Predstavljanjem rezultata Vlade javnosti Krivokapić se založio za ekspertski ključ u njenoj rekonstrukciji 1Foto: EPA-EFE/VAIOS CHASIALIS

Više je nego očigledno da je ekspertska Vlada postigla izvanredne rezultate u nepunih deset meseci. Svesni smo da uvjek može bolje. Zato njena vrata ostaju otvorena za sve dobronamerne, poštene, vredne i stručne ljude, koji su spremni da doprinesu aktivnoj borbi protiv kriminala i korupcije, podizanju nacionalne ekonomije i životnog standarda svih građana, te našoj evropskoj agendi i zacrtanom spoljnopolitičkom kursu, napisao je u autorskom tekstu predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, prenosi RTCG..

Premijer se pozvao na istorijska iskustva: „Na inauguraciji američkog predsednika Džona F. Kenedija, u januaru 1961. godine, jedan od najvećih pesnika dvadesetog veka Robert Frost pročitao je svoju čuvenu pesmu ‘Potpuni dar’, koja započinje jednim dirljivim stihom: ‘Ova zemlja je bila naša, pre nego što smo mi postali njeni.’ Tih sam se stihova prisetio i u noći 30. avgusta, obuzet osećanjem slobode i duga.“

Duga prema onima čija ova zemlja tek treba da postane, prema budućim generacijama kćerki i sinova Crne Gore, kojima je neko u nasleđe želio ostaviti samo jedno – podele, poučio je premijer Crne Gore javnosti.

„Od prvog dana stvaranja nove Vlade, poražena oligarhija DPS-a i njegovih satelita, nespremna da se pomiri sa gubitkom moći i privilegija, pokušavala je i pokušava neuspešno da izazivanjem incidenata, generisanjem podela i zloupotrebom osetljivih identitetskih – etničkih i religijskih – pitanja, prikrije ekonomski zločin nad ovom zemljom i pribavi sebi legitimitet tzv. ekskluzivne zaštitnice države i nacionalnih prava jednog naroda, i to sve sa ciljem stvaranja privida da stabilnost Crne Gore bez nje nije moguća; naveo je Krivokapić.

Politiko-ekonosmke kaste i doprinos Vlade

Kako piše, nedavni događaji su, međutim, potvrdili da je uzrok svih incidenata koji su se događali u Crnoj Gori instruisan upravo od strane pomenute političko-kriminalne kaste.

„Na njenu bučnost i tenzije koje proizvodi, uključujući horsko solidarisanje pojedinih neodogovornih adresa koje poručuju da se ‘ekspertska vlada ispostavila kao propali eksperiment, koji nije dao rezultate’, želim da podsetim sve građane Crne Gore na značajne činjenice:

*Zahvaljujući aktivnostima ove Vlade, Crna Gora će zabeležiti ekonomski rast od 10 odsto u 2021. godini;

*Za razliku od 2020. godine, kada je prihod od turizma iznosio svega 144 miliona eura, ovogodišnji prihod od turističke sezone iznosi oko 700 miliona eura.

*U periodu jun-avgust 2021. godine, ostvaren je budžetski suficit od preko 100 miliona eura;

*Ovosezonski prihodi od PDV-a (blizu 209 miliona eura) na većem su nivou od rekordne 2019. godine, kada su iznosili oko 196 miliona eura, što je rezultat odlične letnje turističke sezone, ali i povećane discipline usled uvođenja elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa;

*Depozit u bankama je u 2021. godini porastao za blizu 400 miliona, a izvoz robe za 60 miliona evra;

*Crnogorski javni dug je sa 103 odsto BDP-a (koliko je iznosio 2020. godine), u junu ove godine smanjen na 88% BDP-a.“

Benefiti

U nastvaku obraćanja Krivokapić je naveo benefte politike svoje Vlade, uključujući dečiji dodatak sa svu decu do navršene šeste godine, „hedžing aranžman“ sa po dve evropske i američke banke kojim je država zaštićna od  valutnog rizika; novu nacionalnu avio kompaniju.

Takođe, formiranje Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koji je već demistifikovao niz afera „uključujući objavljivanje dela dokumentacije o izgradnji prve deonice auto-puta“, najveću zaplenu narkotika, povratak ulcinjske Solane i Luke Budva su u državno vlasništvo, kao i zemlje i maslinjaka u u Valdanosu  građanima .

Vlada je“, naveo je premiejr, raskinula 12 koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana i zaustavila dodelu novih koncesija, izuzev u jednom slučaju gde je koncesija dodijeljena Elektroprivredi Crne Gore, pošto ne narušava i ne ugrožava životnu sredinu.

Krivokapić uspehom smatra i vakcinaciju protiv kovida-19 45,4 odsto punoletnih građana, a pominje i komplimente međunarodne zajednice.

„Svesni smo da uvijek može bolje. Zato njena vrata ostaju otvorena za sve dobronamerne, poštene, vredne i stručne ljude, koji su spremni da doprinesu aktivnoj borbi protiv kriminala i korupcije, podizanju nacionalne ekonomije i životnog standarda svih građana, te našoj evropskoj agendi i zacrtanom spoljnopolitičkom kursu“, dodao je premijer Crne Gore i zaključio: „Crna Gora zaslužuje da bude najbolje mesto pod kapom nebeskom. Mi radimo da tako bude.“

Ovo je pismo usledilo u jeku političke krize, koja je zaoštrena njegovom najavom rekonstrukcije Vlade u koju mogu ući, suprotno prošlogodišnjem sporazumu, politilčari, ali i nakon reakcija Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića da prihataju samo ekspertsku vladu bez politčra ili „povratak na nulu“ i nove dogovore.

Prema ocenama i političara i analitičara, rekonstukcija Vlade mogla bi da se okonča do sredine oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.