Predviđa se najniža izlaznost: Danas parlamentarni izbori u Iranu 1Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Danas su parlamentarni izbori u Iranu a predviđa se da će se većina ljutitog i razočaranog biračkog tela držati podalje od biračkih mesta posmatrajući proces kao maskenbal demokratije koji ima za cilj da da legitimitet režimu koji nije uspeo da ispuni životni standard, životnu sredinu i ličnu slobodu, piše Gardijan.

Ostareli vrhovni lider, Ali Hamnei, pozvao je one koji planiraju da bojkotuju glasanje da je njihova patriotska i islamska dužnost da izaberu novi četvorogodišnji parlament – dvanaesti od revolucije 1979. – i 88 mesta „saveta mudraca“ koja će izabrati njegovog naslednika u slučaju njegove smrti tokom svog osmogodišnjeg mandata.

Izbori su prvi otkako je ugušen protestni pokret „Žena, život, sloboda“, zbog čega je odlazeći parlament podržao zakone koji ograničavaju slobodu interneta i nove kazne za nenošenje hidžaba.

Mojgan Eftekari, majka Mahse Amini, čija je smrt izazvala proteste, objavila je slike svoje ćerke na Instagramu i napisala: „Ako bi glasanje nešto promenilo, ne bi vam dozvolili da glasate“.

U znak nastavka obračuna, dobitnici Nobelove nagrade za mir i aktivistkinji za ljudska prava Narges Mohamadi nije dozvoljeno da napusti zatvor kako bi prisustvovala sahrani svog oca u četvrtak.

Ona je rekla da su izbori režirani i da je prava dužnost Iranaca da ih bojkotuju.

Izlaznost na izborima pre četiri godine bila je 42 odsto, što je najniži nivo u istoriji republike, a režim čini sve da poboljša tu brojku, uključujući povećanje broja biračkih mesta i kandidata.

Vlasti su saopštile da je više od 15.200 ljudi (75 odsto) onih koji su se prijavili da se kandiduju dobilo dozvolu da to učine, što je najveći broj od 1979. godine.

U pojedinim mestima takmiči se po 50 kandidata.

Istraživanje Ispa, agencije za istraživanje javnog mnjenja, predviđa odziv od 38,5 odsto. Bivši predsednik Hasan Rohani, kome je lično zabranjeno da se kandiduje za savet mudraca, tvrdi da većina neće glasati.

Neke interne ankete pokazuju da će izlaznost u provinciji Teheran biti samo 22 odsto, au gradu Teheranu ne više od 15-17 odsto.

Lideri režima su, nasuprot tome, predvideli izlaznost od 60 odsto, što bi se smatralo podrškom iranskoj politici. Hamnei je rekao da bi visoka izlaznost bila „manifestacija nacionalne moći i razočarenje za neprijatelje koji su uprti u Iran“, dok je komandant Korpusa garde Islamske revolucije general-major Hosein Salami izjavio da je „svaki glas kao projektil koji puca u srce neprijatelja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari