Pregovarači se vraćaju na konsultacije u Moskvu i Kijev, Zelenski traži hitan prijem Ukrajine u EU 1Foto: Kijev Post/Twitter

Završeni su današnji pregovori delegacija Rusije i Ukrajine i pregovarači se vraćaju na konsultacije u Moskvu i Kijev pošto su se dogovorili da se održi „druga runda“ pregovora, objavile su dve strane.

„Dve strane su ustanovile niz prioriteta i tema koje zahtevaju odredjene odluke“ pre druge runde pregovora, rekao je Mihailo Podoliak, jedan od ukrajinskih pregovarača.

Njegov ruski kolega Vladimir Medinski rekao je da će novi sastanak biti održan „uskoro“.

Današnji pregovori održani su u Gomeljskoj oblasti u zoni belorusko-ukrajinske granice, petog dana od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Kako je ranije bilo najavljeno, Kijev je na sastanku zatražio hitan prekid vatre i povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije.

Predsednik Zelenski pozvao je ruske vojnike da polože oružje, a Evropsku uniju da hitno primi Ukrajinu u članstvo.

Prethodno je savetnik iz kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da se pregovori između Rusije i Ukrajine nastavljaju. On je na Tviteru objavio da uskoro počinje treća runda.

„Pregovori između ukrajinskih i ruskih delegacija se nastavljaju. Kroz nekoliko minuta počinje treća runda“, napisao je Podoljak na Tviteru.

Kako je ranije saopšteno iz kabineta predsednika Ukrajine, delegacija Kijeva zatražila je „trenutni“ prekid vatre i povlačenje ruskih vojnika.

Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej pozdravio je po dolasku delegacije Rusije i Ukrajine u ime predsednika države, prenosi Sputnjik.

„Možete se osećati potpuno bezbedno. To je naša sveta dužnost“, rekao je on.

Beloruski i ruski mediji objavili su snimke početka sastanka.

„Ključno pitanje je trenutni prekid vatre i povlačenje vojnika s ukrajinske teritorije“, ističe se u saopštenju.

U ukrajnskoj delegaciji su, između ostlaih, ministar obrane Oleksij Reznikov i predsednikov savetnik Mihajlo Podoljak.

Moskva je uoči početka pregovora poručila da želi da postigne „sporazum“, dok se čini da njena ofanziva nailazi na veći otpor nego što se očekivalo.

„Svakog sata dok se sukob odugovlači, ukrajinski građani i vojnici ginu. Složili smo se da treba da postignemo sporazum, ali to mora da bude u interesu obe strane“, rekao je ruski pregovarač i savetnik Kremlja Vladimir Medinski.

Kijev je sinoć prihvatio pregovore sa Rusijom i da oni budu održani na beloruskoj granici, nedaleko od Černobilja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, iako je prihvatio, izrazio je ranije sumnju prema pregovorima rekavši da ne veruje da će oni okončati rusku invaziju.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.