Premijer Novog Zelanda na Tajlandu posle 11 godina: Jačanje ekonomske saradnje i trgovinskih veza 1Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Premijeri Tajlanda Sreta Tavisin i Novog Zelabda Kristofer Lukson razgovarali su danas u Bangkoku o unapređenju ekonomske saradnje, uz obećanje da će međusobnu trgovinu utrostručiti do kraja 2045.

Osim o trgovini, Lukson, prvi novozelandski premijer u poseti Tajlandu posle 11 godina, i Tavisin razgovarali su i o obrazovanju, ulaganjima, turizmu, sajberzbebednosti i transnacionalnom kriminalu.

Prema rečima Luksona, iako je trgovinska razmena povećana zahvaljujući ugovoru o slobodnoj trgovini koji je potpisan pre 20 godina, i dalje treba tražiti nove mogućnosti i jačati ekonomsku saranju dve zemlje.

„Postigli smo dogovor da naše odnose podignemo na nivo strateškog partnerstva do 2026 kada obeležavamo 70 godina naših diplomatskih odnosa. To će biti trenutak za dalje proširenje i produbljivanje saradnje u svim dimenzijama“, rekao je Sreta na konferenciji za novinare posle sasatanka.

Dvojica premijera razmatrali su i mogućnost ;bezcarinskog uvoza i dogovorili dalje olakšice viznog režima između Tajlanda i Novog Zelanda i ponovno uspostavljanje direktnih avio linija koje su posle pandemije obustavljene.

U njihovom prisustvu potpisana su dva sporazuma o povećanju saradnje u obrazovanju i o nabavci, remontu i održavanju letelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari