U zatvoru preminuo novinar Igor Lednik, osuđen za "klevetu" protiv Lukašenka 1Foto: Twitter

Politički zatvorenik, 64-godišnji novinar i javna ličnost Igor Lednik, osuđen na tri godine zatvora u slučaju klevete Aleksandra Lukašenka (2. deo člana 367. Krivičnog zakonika Ruske Federacije), preminuo je u zatvorskoj koloniji br. 15 u Mogilevu, prenosi ruski Insider.

Vest je objavljena u telegram kanalu Beloruske socijaldemokratske partije (Hramada) čiji je Lednik nekada bio član.

Da je Lednik preminuo potvrdila je i beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovskaja na svom profilu na mreži „X“.

U zatvoru preminuo novinar Igor Lednik, osuđen za "klevetu" protiv Lukašenka 2
Foto: screenshot Telegram

Uzrok smrti nije zvanično saopšten.

Prema rečima njegovog advokata, Lednikovo zdravlje se značajno pogoršalo u koloniji.

Pored toga, osuđeni je imao invaliditet 2. grupe zbog srčanih tegoba.

Lednik je priveden 18. aprila 2022. optužen je za klevetu Lukašenka zbog članka „Međunarodno priznata neutralnost Belorusije je garancija bezbednosti u regionu OEBS-a” napisanog u decembru 2020.

Istragom je tada utvrđeno da je „namerno izneo lažno, sramne i ponižavajuće informacije za čast i dostojanstvo Lukašenka, zajedno sa optuživanjem za posebno teške zločine, uključujući i protiv bezbednosti čovečanstva“.

Muškarac je po administrativnoj klauzuli uhapšen na 15 dana, ali po isteku ovog roka nije pušten iz pritvora, već je pokrenut krivični postupak i presuda je doneta u septembru iste godine.

U julu 2022, Okružni sud u Borisovu je Facebook profil Igora Lednika prepoznao kao „ekstremistički materijal“.

Lednik se za života zalagao za likvidaciju Unije Belorusije i Rusije i smatrao je da je u Belorusiji prekršen Budimpeštanski memorandum nakon rasturanja Vrhovnog saveta 13. saziva, što je dovelo do uspostavljanja diktature u Belorusiji, njenog zbližavanje sa Rusijom i podrivanje evropske bezbednosti u regionu, piše portal Perild.com.

Peti politički zatvorenik u Belorusiji koji je umro u zatvoru

Lednik je, prema pisanju centra za ljudska prava Viasna, postao peti beloruski politički zatvorenik koji je umro u zatvoru.

Prvi je bio 50-godišnji Vitold Ašurok, koji je preminuo u maju 2022. u koloniji u Šklovu u Mogiljovskoj oblasti, koji je osuđen na pet godina zbog učešća na protestima 2020.  Zvanični uzrok Ašurkove smrti bile su povrede glave zadobivene prilikom pada.

U maju 2023. Nikolaj Klimovič, 61-godišnji politički zatvorenik, bloger i društveni aktivista iz Pinska, preminuo je u koloniji Vitba. Osuđen je na godinu dana zatvora zbog karikature Aleksandra Lukašenka. Muškarac je imao drugu grupu srčanog oštećenja.

U julu iste godine, 57-godišnji politički zatvorenik Aleš Puškin preminuo je u bolnici u Grodnu.

Izdržao je petogodišnju kaznu zbog  „izazivanja mržnje i skrnavljenja državnih simbola“ u zatvoru u gradu Grodno. Razlozi smrti političkog zatvorenika još nisu poznati.

U januaru 2024, politički zatvorenik Vadim Krasko, koji je osuđen na tri godine u koloniji opšteg režima u slučaju donacije, preminuo je u koloniji Vitba.

Zvanični uzrok smrti je upala pluća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari