jevgenij prigožinFoto: Betaphoto/AP Photo

Lider Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je u utorak da je dobio pismo od ruskog Ministarstva odbrane u kojem se preti da će optužiti njegovu plaćeničku grupu za izdaju ako se povuku iz Bahmuta, koji je mesecima bio žarište invazije Moskve na Ukrajinu, piše The Moscow times.

U video snimku objavljenom u aplikaciji za razmenu poruka Telegram on je takođe tvrdio da Vagnerovi borci tek treba da dobiju municiju koju im je obećala ruska vojska.

„Jednostavno i drsko su nas prevarili“, rekao je on.

Prigožin je prošle nedelje zapretio da će povući svoje plaćenike iz Bahmuta nakon što su pretrpeli gubitke zbog nestašice municije, ali je u nedelju rekao da je dobio „obećanje“ za više municije od ruske vojske.

Vagner je od leta 2022. preuzeo vodeću ulogu u borbama za grad Bahmut na istoku Ukrajine, koji Rusija još uvek nije u potpunosti zauzela uprkos gubitku hiljada života na obe strane.

U video snimku od utorka, Prigožin je takođe tvrdio da su jedinice ruske vojske pobegle sa svojih pozicija u ratom razorenom istočnom ukrajinskom gradu zbog „glupih“ i „zločinačkih“ naređenja koje su izdali visoki vojni komandanti.

„Vojnici ne bi trebalo da umiru zbog apsolutne gluposti njihovog rukovodstva“, rekao je on.

Prigožin je tvrdio da ukrajinske snage trenutno „cepaju bokove“ u Bahmutu, dok se takođe pregrupišu u obližnjem Zaporožju kako bi pokrenule dugo očekivanu kontraofanzivu.

„Oni su apsolutno jasni: kontraofanziva će biti na terenu, a ne na televiziji“, upozorio je Prigožin.

Međutim, Prigožin je rekao da Vagnerovi borci za sada neće napustiti Bahmut.

„Hajde da se borimo, a onda ćemo to shvatiti“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari