Problemi u snabdevanju i rast inflacije “vrući krompiri” za Bajdena 1foto EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

U nastojanju da reši problem krize u lancima snabdevanja izazvane zastojem u istovaru teretnih brodova, predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden je objavio da je postignut sporazum da luka u Los Anđelesu radi 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

 

Kako prenose američki mediji, ovaj potez se tumači i kao pokušaj da se Amerikanci uvere da može da bude obuzdana rastuća inflacija, dok cene ubrzano skaču, a teretni brodovi čekaju u luci zbog zastoja koji predstavlja opasnost po ekonomiju zemlje.

“Dok se praznici približavaju, možda se pitate da li će pokloni koje planirate da kupite stići na vreme. Danas imamo dobre vesti: pomoći ćemo da se ubrza isporuka robe širom Amerike”, poručio je Bajden iz Bele kuće.

“Luka u Los Anđelesu će raditi bez prestanka kako bismo osigurali da svi Amerikanci dobiju robu koja im je potrebna. Moja administracija danonoćno radi na tome da se što više robe prenosi što brže i da se ojača otpornost naših lanaca snabdevanja”, napisao je Bajden na Tviteru, prenosi Si-Bi-Es Los Anđeles.

Prema Bajdenovim rečima, luke su samo deo problema, zemlji je neophodno više vozača kamiona i privatnih trgovina na malo kako bi se uspostavila bolja infrastruktura, kao i lanac snabdevanja koji bi bio otporniji na prekide izazvane pandemijom, ekstremnim vremenskim uslovima i drugim problemima.

Kako je najavljeno, sličan dogovor bi trebalo da se sprovede i sa lukom Long Bič, pošto kroz ove dve luke stiže gotovo polovina sve uvozne robe u SAD. Prema ovom planu, u losanđeleskoj luci će biti udvostručen broj sati tokom kojih se teret prebacuje iz brodova u kamione za dalji trasport, a cilj je da se tokom noći istovaruje dodatnih 3.500 kontenjenra svake nedelje.

Desetine teretnih brodova su već nedeljama usidrene u lukama u Los Anđelesu i Long Biču, a ovaj zastoj je izazvao ogromna odlaganja isporuka, što je dovelo do skoka cena transporta i nanelo štetu stotinama manjih firmi. Među glavnim uzrocima zastoja su manjak radnika u skladištima i vozača kamiona koji prevoze robu.

Sve to je dovelo do ozbiljnih nestašica i većeg rasta inflacije nego što je bilo predviđeno, ali i do kritika republikanaca usmerenih ka Bajdenu upravo u vreme dok njegov više biliona dolara vredan plan o porezu, ekonomiji, klimi i infrastrukturi prolazi kroz ključni deo pregovora u Kongresu.

Kako navodi Nort Bej biznis džornal, produženje rada luke u Los Anđelesu predstavlja i neizgovoreno priznanje da je inflacija dostigla visoke nivoe dugo nakon što je ekonomija počela ponovo da se otvara posle krize izazvane pandemijom virusa korona.

Ekonomistkinja sa Univerziteta u Mičigenu Betsi Stivenson ističe da je “ekonomija u vrlo krhkom i nezapamćenom stanju”. Cene su porasle za više od pet odsto, trgovina robom i uslugama je usporena, sve više Amerikanaca ostaje bez posla, a osećaj neizvesnosti je sve prisutniji.

“Niko zapravo ne zna šta će se dogoditi”, kaže Stivenson, bivša članica Veća ekonomskih savetnika Bele kuće u vreme administracije predsednika Baraka Obame.

Republikanci tvrde da je Bajdenov paket pomoći za vreme pandemije vredan 1,9 biliona dolara podstakao rast cena. Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel učinio je inflaciju jednom od glavnih optužbi protiv Bajdena, što je, kako navodi Nort Bej biznis džornal, znak da bi borba za održavanje rasta cena pod kontrolom mogla da postane od ključnog značaja za demokrate koje pokušavaju da zadrže svoja mesta u Kongresu na izborima sledeće godine.

“Inflacija kojoj su demokrate doprinele je toliko ozbiljna da je, uprkos tome što je prosečan američki radnik tokom prošle godine dobio povećanje plate za više procenata, njegova realna kupovna moć smanjena. Samo upitajte bilo koju američku porodicu o njihovih prethodnih nekoliko odlazaka u supermarket, na benzinsku pumpu ili u prodavnicu igračaka. A ne daj bože ako su u poslednje vreme bili primorani da kupuju na tržištu nekretnina ili automobila”, rekao je Mekonel.

Bajdenova administracija tvrdi da je povećanje inflacije privremeno. Međutim, Zavod za statistiku rada je u sredu objavio da su potrošačke cene porasle za 5,4 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je znatno iznad limita od dva odsto koji je postavio Sistem saveznih rezervi SAD. Veći troškovi za energiju, hranu i stanovanje bili su glavni pokretači rasta cena u septembru.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.