Gutereš: UN protektorat u Gazi nije dobro rešenje 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Hatem Ali)

Protektorat UN u Gazi posle rata ne bi bio rešenje, ocenio je danas generalni sekretar svetske organizacije i založio se za „tranziciju“ u koju bi bilo uključeno više aktera, kao što su SAD i arapske zemlje.

„Ova tragedija može da se pretvori u šansu, a da bi to bilo moguće neophodno je da posle rata idemo odlučno i nepovratno ka rešenju“, rekao je Antonio Gutereš novinarima.

To se ostvaruje preko ojačane Palestinske uprave koja preuzima odgovornosti u Gazi, rekao je on.

„Ali Palestinska uprava ne može doći u Gazu sa izraelskim tenkovima“, dodao je on i rekao da međunarodna zajednica treba da predvidi prelazni period.

„Ne mislim da je protektorat UN u Gazi rešenje. Mislim da nam je potreban pristup sa više aktera, u kome bi sarađivale različite zemlje, različiti entiteti“, rekao je on.

On je precizirao da bi među akterima bile SAD, koje bi bile garant bezbednosti Izraela, i arapske zemlje iz regiona koje su neophodne za Palestince.

„Ceo svet treba da se okupi da stvori uslove za prelazni period koji će omogućiti ojačanoj Palestinskoj upravi da preuzme odgovornosti u Gazi“, rekao je on.

Gutereš je još jednom osudio kršenje međunarodnog humanitarnog prava i zaštite civila u Gazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari