Foto: EPA-EFE/Balazs Mohai HUNGARY OUT

Demonstranti zahtevaju nezavisnost medija i sudstva. Ukazujući na Orbanovu vladajuću stranku, okupljeni na protestu su uzvikivali „prljavi Fides“ i nosili transparente na kojima je pisalo da je mađarski javni TV servis postao vladino glasilo.

Demonstranti su se suočili sa stotinama policajaca. Pripadnici snaga bezbednosti su izbacili dva nezavisna političara iz zgrade kada su pokušali da uđu u TV studio i pročitaju peticiju kojom se Orbanov režim osuđuje kao diktatorski. Oni su zajedno sa još desetak članova parlamenta proveli noć u zgradi, posle velikih demonstracija u nedelju tokom kojih je oko 10.000 ljudi izašlo na ulice.

„Došao sam najviše zbog toga da bih branio nezavisnost sudstva. Nadam se da će biti još protesta u kojima će učestvovati hiljade ljudi, a ja ću im se pridružiti“, rekao je jedan od demonstranata ispred državne televizije, 35-godišnji advokat Gabor Haci, misleći na zakon donesen prošle nedelje po kojem bi bio formiran novi sistem sudova koji bi odgovarali vladi, prenosi euronews.com.

Protesti u nedelju, nezvanično nazvani „Srećan Božić, gospodine premijeru“, ujedinili su oslabljene opozicione grupe u akciji protiv Orbana po prvi put od 2010. kada je došao na vlast.

Opozicioni članovi parlamenta su u peticiji podržali protest i zatražili povlačenje novog zakona o radu, zatim nezavisnost javnih medija i sudova, kao i da se Mađarska pridruži kancelariji tužilaštva Evropske unije. Portparol Fidesa kritikovao je političare koji su ulazili u zgradu državne televizije, rekavši da oni zloupotrebljavaju svoja parlamentarna ovlašćenja time što hoće da se „mešaju u politiku uredništva“. Nezavisna političarka Bernadet Sel postavila je na svoju Fejsbuk stranicu video-snimak na kojem se vidi kako se pripadnici obezbeđenja koškaju sa njenim kolegom, članom parlamenta Akos Hadhazijem i izguravaju ga iz zgrade. Sel kaže da je ona takođe bila izbačena, kao i da je pred demonstrantima pročitala peticiju.

Rukovodstvo Fidesa je u subotu saopštilo, reagujući na proteste, da je „sve jasnije da su kriminalci deo uličnih nereda koje organizuje Sorosova mreža“. Portparol Fondacije za otvoreno društvo Džordža Sorosa rekao je da Soros nije podsticao demonstracije.