Foto: twitter @zanacimili

Protest, organizovan preko društvenih mreža, eskalirao je kada je deo demostranata koji su se okupili u centru Skoplja, ispred Sobranja Makedonije, počeo da baca kamenje i navijačke baklje, pokušavši da probije policijski kordon.

Najmanje sedam policajaca povređeno je ispred zgrade makedonskog Sobranja u Skoplju, dok su tri osobe privedene. To je javila agencija MIA, pozivajući se na policijske i bolničke izvore. Kako prenosi Tanjug , intervenisala je i Hitna pomoć zbog povređenih osoba.

Danas je najveća opoziciona partija u Makedoniji, VMRO DPMNE, organizovala  u Bitolju protestni marš protiv potpisivanja sporazuma s Grčkom o rešavanju spora oko imena.

Demonstrante je glavnom ulicom grada, koji se nalazi na jugozapadu zemlje u blizini granice s Grčkom, predvodio lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski u pratnji poslanika.

Mickoski je potpisivanje dogovora uporedio sa snažnim uraganom koji je, kako je rekao, zahvatio Makedoniju.

Prema njegovim rečima, dogovor koji su danas na Prespanskom jezeru potpisale vlade Makedonije i Grčke „potpuno suprotan makedonskim državnim i nacionalnim interesima“ i sramna kapitulacija makedonske države.

Protest u Bitolju, koji je udaljen pedesetak kilometara od Psaradesa, mesta na grčkoj strani Prespanskog jezera u kojem je potpisan sporazum, organizovan je na dan obeležavanja 28 godina osnivanja partije VMRO DPMNE.

Danas su Makedonija i Grčka potpisale sporazum o rešavanju spora oko imena u mestu Psarades na grčkoj obali Prespansog jezera.