Prva dama Ukrajine u izjavi za Vog: Zelenski nije mogao da vidi svoju decu od početka rata sa Rusijom 1Foto: Shutterstock/photowalking

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska otkrila je da njen suprug, predsednik Volodimir Zelenski, nije mogao da vidi njihovo dvoje dece od početka rata sa Rusijom više od pet meseci zbog stalnih zabrinutosti za bezbednost.

Zelenska (44) govorila je o prisilnom razdvajanju svoje porodice — i teškom bremenu da bude u centru pažnje na svetskoj sceni — u novom članku „Voga„ sa fotografijama prve dame u ratnom Kijevu koje je snimila Eni Lajbovitz.

U razgovoru sa novinarom u Kijevu, Zelenska je zaslužna da su njena deca pomogla da prebrodi ovo teško vreme i insistirala je da ne bi mogla da „preživi“ bez njih.

Ali njen muž do sada nije mogao da se ponovo „ujedini“ sa njihovom decom zbog bezbednosnih razloga.

„Njemu je mnogo teže u tom pogledu“, rekla je Zelenska. „On pati. A onda to rade i moja deca, jer ne mogu da se vide“, rekla je ona.

Sa svoje strane, predsednik Zelenski (44) je u odvojenom intervjuu za „Vog“ rekao da je „bolesno zabrinut“ za svoju porodicu.

„Nisam želeo da budu dovedeni u opasnost. Ne radi se o romantici. Reč je o užasima koji su se dešavali ovde na periferiji Kijeva i svim onim užasima koji se dešavaju sada u našoj zemlji, na okupiranim teritorijama“, rekao je Zelenski o razdvojenosti od porodice.

„Ali naravno da su mi nedostajali. Toliko sam želeo da ih zagrlim. Želeo sam da mogu da ih dodirnem.“

Uprkos tome što je sa decom, Zelenska je otkrila da se oseća „izolovano“ jer ne može slobodno da se kreće. Svakodnevni zadatak kao što je odlazak u kupovinu je „san koji se ne može ostvariti“, rekla je ona.

Zelenska je opisala poslednjih pet meseci otkako su ruske snage izvršile invaziju na njenu zemlju 24. februara kao „najstrašnije mesece u njenom životu i životu svakog Ukrajinca“.

„Iskreno, mislim da niko nije svestan kako smo se emotivno snašli“, dodala je majka dvoje dece.

Na početku rata, naširoko se izveštavalo da je predsednik Zelenski bio meta broj jedan ruske vojske, dok su njegova žena i deca bili meta broj dva.

„Ne mogu da razmišljam o tome previše ozbiljno, jer bih u suprotnom postala paranoična“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.