Prvi smrtni slučaj od korona virusa u Južnoj Koreji, više od 100 zaraženih 1Foto: Beta/AP/Lee Moo - ryul

Južna Koreja prijavila je danas prvu osobu umrlu od novog korona virusa dok je broj zaraženih u toj zemlji prešao sto od čega su polovina članovi jedne sekte.

Broj zaraženih od koronavirusa u Južnoj Koreji se udvostručio u poslednja 24 časa, posle velikog skoka broja slučajeva zabeleženih u Deguu, četvrtom po veličini gradu u zemlji, koji ima više od 2,5 miliona stanovnika.

Gradonačelnik je pozvao stanovništvo da ostane u svojim kućama.

Južnokorejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je danas 51 novi slučaj osoba zaraženih korona virusom, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 104.

Medju njima više od četdeset ljudi posećivalo je ogranak Crkve Šinčeondži, koja se često smatra sektom.

Umrla osoba je jedan šezdesetogodišnji muškarac koji je živeo u provinciji Severni Kangsang. Prema zvaničnicima, on je imao pozitivan test na korona virus uradjen dan posle njegove smrti od simptoma pneumonije.

Jedna 61-ogodišnja žena smatra se da je izvor zaraze najmanje 47 vernika Crkve Šinčeondži, i vlasti sumnjaju da ima još zaraženih.

Kada je imala temperaturu 10. februara dva puta je odbila da se podvrgne testu za novi korona virus navodeći da nije nedavno putovala van zemlje, prenose mediji. Zatim je prisustvovala na najmanje četiri službe u toj crkvi pre nego što je dijagnostikovana da ima virus. Gradske vlasti Degua navele su da je preko 1.000 vernika te crkve prisustvovalo istim službama kao ona.

Ukupno 64 slučaja zaraženih zabeleženo je u gradu Degu, u provinciji Severni Kangsang, na istoku zemlje.

Komanda garnizona američke vojske u tom gradu, gde ima ukupno oko 10.000 ljudi, ograničila je kretanje i naložila vojnicima koji su prisustvovali službama crkve Šinčeondži da ostanu u karantinu.

Iz predostrožnosti, hitne službe u četiri bolnice tog grada su zatvorene, rekao je jedan lokalni zvaničnik.

Crkva Šinčeondži zatvorila je sve svoje ogranke širom zemlje i saopštila da žali što je jedna njihova članica koja je smatrala da se radi o gripu zato što nije bila van zemlje, zarazila brojne članove crkve i izazvala zabrinutost u lokalnoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.