Foto: EPA-EFE/MARTA PEREZ

Pućdemonu, koji je svojevoljno otišao u Blegiju, preti hapšenje zbog njegove uloge u organizaciji referenduma koji Madrid smatra nezakonitim i proglašenju republike Katalonije.
Separatističke stranke su na regionalnim izborima u četvrtak osigurale većinu u paralamentu, ali još nije jasno hoće li Pućdemon i ostali uhapšeni čelnici separatista moći da prisustvuju sednicama parlamenta.  

„Želim da se vratim u Kataloniju što pre. Želeo bih da se vratim odmah. To bi bile dobre vesti za Španiju“, rekao je Pućdemon u razgovoru za agenciju Rojters.  

Na pitanje hoće li stići na vreme za prvu sednicu koja bi trebala da se održi najkasnije do 23. januara, on je odgovorio da bi to „bilo prirodno“.

Pućdemon je pozvao na dijalog sa španskom vladom kako bi se rešile sadašnje napetosti između Katalonije i vlasti u Madridu i rekao da je spreman da sasluša svaki predlog premijera Marijana Rahoja, pa i ako ovaj ne nudi nezavisnost.

Pregovori o formiranju katalonske vlade verovatno će početi 6. januara, a o novoj vladi parlament mora glasati do 8. februara.