Pupovac: Spaljivanje lutke sa mojim likom čin mržnje koji podstiče na nasilje 1Milorad Pupovac Foto: FoNet Nenad Đorđević

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac ocenio je da je „maškarijada“ u Kaštel Sudjurcu na kojoj je spaljena lutka sa njegovim likom čin mržnje koji podstiče na nasilje, objavila je danas Politika.

Pupovac je u izjavi za taj list kazao da su „maškare jedna bogata i lepa tradicija dalmatinskih, mediteranskih krajeva i predstavljaju i baštinu njegovog detinjstva“, da se na karnevalu moćnici kroz šalu kritikuju, ali da nedavna proslava u okolini Splita nije bila takva.

„Oni se nisu dohvatili onih koji imaju moć, koji imaju vlast, nego su usmereni prema onima prema kojima imaju predrasude, prema kojima imaju mržnju, prema drugačijima i slabijima“, kazao je Pupovac.

Dodao je da je karneval (maškare) održan u okolini Splita od kritike i ismejavanja moćnih i važnih, došao na nacionalistički i šovinistički teren.

„Za ono što se dešavalo na karnevalu u Kaštelu nisu krivi učesnici maškara – krivi su oni koi su stvorili i stvaraju takvu atmosferu, krive su one glave koje vode zemlju ili bi trebalo da je vode, a sasvim sigurno bi trebalo d aje izvedu iz kaljuge predrasuda, mržnje i poruka nasilja, ali to ne čine“, ocenio je Pupovac.

U dalmatinskom mestu Kaštel Sućurac na tradicionalnom karnevalu spaljena je slika sa likom Pupovca, a rekonstruisana je i scena napada na vaterpoliste Crvene zvezde koji se dogodio nedavno u Splitu.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac ocenio je danas da je teško razlučiti šta je na toj manifestaciji bilo satira, a šta mržnja i nasilje. „Kada se gleda u kontekstu zbivanja u regionu onda to ima jednu težinu“, rekao je Štbac za Radio-televiziju Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.