Putin i Erdogan dogovorili plaćanje gasa u rubljama 1EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski šef države Redžep Taip Erdogan dogovorili su se u danas na sastanku u Sočiju da će ojačati privrednu i energetsku suradnju i da će deo ruskog gasa biti plaćan u rubljima, javljaju agencije.

Dvojica predsednika su, u pogledu regionalnih pitanja, „istakli ključni značaj“ iskrenih i otvorenih odsnosa uzajamnog poverenja između Rusije i Turske „za postizanje regionalne i međunarodne stabilnosti“, objavljeno je u zajedničkom saopštenju.

Pored toga, lideri su potvrdili volju za daljim razvojem bilateralnih odnosa i dogovorili se da preduzmu korake za saradnju u oblastima saobraćaja, trgovine, poljoprivrede i turizma, da se međusobno sretnu u privredi i energetici i da održe naredni sastanak Savet za saradnju na visokom nivou u Turskoj, objavila je agencija RIA Novosti.

Na početku susreta u Sočiju, Putin je zahvalio Erdoganu za njegove napore koji su omogućili da se postigne sporazum između Moskve i Kijeva o izvozu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru.

„Zahvaljujući vašem izravnom čestvovanju i posredništvu generalnog sekretarijata UN problem vezan uz izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka je rešen. Isporuke su već krenule i na tom vam zahvaljujem“, rekao je Putin.

Dvojica predsednika naglasila su da je potrebno u celosti sprovesti dogovor o izvozu žita postignut u Istanbulu, uključujući rusko žito, đubriva i i sirovine za njihovu proizvodnju, objavljeno je u zajedničkom saopštenju posle satanla u sočiju.

Turska je u julu posredovala u sklapanju dogovora Ukrajine, Rusije i UN u Istanbulu o nastavku izvoza žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru nakon višemesečne blokade izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu..

Prema izveštajima zapadnih agencija, Putin je pomenuo i ulogu Ankare u tranzitu ruskog gasa prema Europi, preko plinovoda Turski tok.

„Evropski partneri treba da budu zahvalni Turskoj jer ona osigurava neometani tranzit ruskog gasa“, rekao je Putin.

Agencija Interfaks objavila je, pozivajući se na zamenika ruskog premijera Aleksandra Novaka, da je u Sočiju dogovoreno da će deo ruskog gasa biti plaćan u rubljima.

Prema izveštaju agencije Rojters, Putin i Erdogan potvrdili su i odlučnost da sarađuju u borbi protiv svih terorističkih organizacija u Siriji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.