Putin i Makron danas o Siriji, Iranu i Ukrajni 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Oni će se susresti na dan finala Svetskog fudbalskog prvenstva između Francuske i Hrvatske, rekao je u subotu izvor iz kancelarije francuskog predsednika.

Makron i Putin trebali bi se sastati u Kremlju uoči fudbalske utakmice.

Samit G7 u Biarritzu

Izvor iz Elizejske palate kazao je da se stanje u Ukrajini nije promenilo do mere u kojoj bi Makron pozvao Putina na sastanak Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u Biarritzu na jugu Francuske, u leto 2019.

Nakon Samita G7 u Kanadi, Makron je rekao da bi voleo pozvati Putina u Biarritz, ali da će to zavisiti o ruskom izvođenju dogovora iz Minska s Francuskom, Nemačkom i Ukrajinom oko rešavanja sukoba u Ukrajini.

Isti izvor je rekao da će razgovori biti šansa da čelnici dve zemlje približe svoje pozicije oko sirijske krize, a što se tiče Irana, Makron je uzalud tražio ranije ove godine od američkog predsednika Donalda Trampa da se ne povlači iz međunarodnog sporazuma.

Prema najavama iz Kremlja, Putin očekuje da će ga Makron obavestiti o proteklom samitu NATO-a a razgovaraće i o američko-ruskom sastanku na vrhu koji se održava dan kasnije u Helsinkiju.

Tekst preuzet sa portala Al Jezeera.