Putin i Si: Sastanak produbljuje prijateljske odnose Kine i Rusije i šalje poruku Zapadu 1Foto: Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Điping zaključili su danas da je njihov sastanak u Moskvi prilika da dve države prodube „prijateljstvo bez ograničenja“ i pošalju snažnu poruku zapadnim liderima da su njihovi napori da izoluju Moskvu zbog rata u Ukrajini propali.

Putin je na početku sastanka čestitao Siju čestitao reizbor za predsednika i rekao da je „malo ljubomoran“ na to što je Kina u poslednjih neoliko godina napravila „kolosalan korak napred u svom razvoju koji u celom svetu izaziva istinsko interesovanje“, prenosi TASS.

Ruski lider je napomenuo da je u proteklih 10 godina trgovinski promet dve države više nego udvostručen. On je rekao i da je Moskva upoznata i poštuje kinesku inicijativu za mirno rešavanje konflikta u Ukrajini i da će sa Sijem još razgovarati o njoj.

Si je na sastanku rekao da „kineska strana visoko ceni odnose sa Rusijom, koji imaju istorijsku logiku“. On je zahvalio Putinu što je „pozitivno ocenio razvoj i izgradnju Kine“ i što nastavlja da podržava Peking.

„U svetu koji sve više postaje multipolaran, SAD i njihovi saveznici nisu bili u stanju da izgrade širok front protiv Putina. Dok je 141 država osudilo Moskvu na glasanju u Ujedinjenim nacijama povodom prve godišnjice ulaska ruskih vojnika u Ukrajinu, nekoliko članica G-20, među kojima su Indija, Kina i Južna Afrika ostalo je uzdržano“ rekao je Si, prenosi Asošiejted pres.

Kineski lider je, komentarišući predstojeće predsedničke izbore u Rusiji 2024. godine, izjavio da je uveren da će ruski narod nastaviti da podržava Putina „pod čijim se čvrstim vođstvom Rusija razvila i prosperirala“.

U intervjuu za kineske medije Putin je pre sastanka opisao Sijevu posetu kao „značajan događaj“ koji potvrđuje posebnu prirodu rusko-kineskog partnerstva i šalje poruku Vašingtonu da dve zemlje ne prihvataju njegove pokušaje da ih oslabi.

„Politika SAD istovremenog odvraćanja Rusije i Kine, kao i svih onih koji se ne povinuju američkom diktatu, postaje sve žešća i agresivnija“, izjavio je ruski lider.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken ocenio je da to što je kineski predsednik Si Đinping posetio danas Moskvu, nakon što je Međunarodni sud pravde izdao nalog za hapšenje Putina, sugeriše da Peking ne misli da Kremlj treba da odgovara za zločine u Ukrajini.

„Svet ne bi trebalo da bude obmanut nikakvim taktičkim potezom Rusije, koju podržava Kina ili bilo koja druga zemlja, da zamrzne rat pod sopstvenim uslovima“, rekao je Blinken novinarima, a preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Lideri su nastavili razgovor dok je za sutra predviđen sastanak kineskog lidera sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, a planirani su i zvanični razgovori u proširenom formatu sa Putinom i članovima ruske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.