“Putin je već izgubio energetski rat koji je započeo”: Ursula fon der Lajen najavila deseti paket sankcija Rusiji 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Hrabri ukrajinski narod godinu dana od ruske invazije i dalje osujećuje Putinove perfidne planove. Godinu dana kasnije, Rusija se potpuno otuđila od Evrope, njenog najvažnijeg ekonomskog odnosa, i izolovana je na svetskoj sceni, kazala je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koji je objvaljen na sajtu europa.eu.

Godinu dana kasnije, navela je, ovaj parlament je dočekao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kao pravog heroja. I godinu dana kasnije, Putinove imperijalne fantazije su se probudile u sumornoj stvarnosti, dok su ukrajinski snovi jači nego ikad. I oni će prevladati.

„Fokusirali smo se na tri glavna cilja. Prvo, da nepokolebljivo podrži otpor Ukrajine protiv osvajača. Drugo, potkopavanje ruske ratne mašinerije. Treće, da zajedno gradimo evropsku budućnost Ukrajine. Ova tri pravca delovanja su nas vodila tokom prošle godine i nastaviće da nas vode u mesecima koji dolaze“, rekla je fon der Lajen.

Podsetila je da je od početka rata, Evropska unija Ukrajini obezbedila 67 milijardi evra ekonomske, humanitarne i vojne podrške: od budžetske podrške do pomoći za brzi oporavak, od energetike do vojnih sposobnosti, od humanitarne pomoći do pomoći izbeglicama.

Putin je, kazala je, želeo kolaps ukrajinske države.

„Pomogli smo Ukrajini da ostane operativna, čak i u najmračnijim časovima. Evropa je podstakla otpor Ukrajine i mi ćemo to činiti i dalje. Obezbedićemo stalan priliv finansijske pomoći tokom 2023. Prva rata ovog paketa od 18 milijardi evra već je stigla u Ukrajinu. Naša podrška će i dalje biti stabilna i predvidljiva, svakog meseca. To je ono što je Evropa obećala. I održali smo obećanje“.

Putin je želeo da sruši evropski san Ukrajine. Ukrajina se danas kreće ka Evropskoj uniji brže i odlučnije nego ikada.

Istovremeno, mi slabimo sposobnost Rusije da održi svoju ratnu mašinu.

“Sa devet paketa sankcija, ruska ekonomija ide unazad. A da bismo održali ovaj snažan pritisak, predlažemo deseti paket mera. Sa novim trgovinskim zabranama i kontrolom izvoza tehnologije u Rusiju. Ovaj paket je vredan ukupno 11 milijardi evra.

Predlažemo, između ostalog, ograničenje izvoza više elektronskih komponenti koje se koriste u ruskim oružanim sistemima – kao što su dronovi, projektili, helikopteri. Ali postoje i stotine dronova iranske proizvodnje koje Rusija koristi na ratištima u Ukrajini. Ovi dronovi napravljeni od Irana ubijaju ukrajinske civile – ovo je grozno!”

Prvi put, istakla je, predlažemo sankcionisanje iranskih entiteta, uključujući i one povezane sa iranskom Revolucionarnom gardom.

Naša je dužnost da ih sankcionišemo i da se suočimo sa Iranom oko nabavke dronova i prenosa znanja za izgradnju proizvodnih lokacija u Rusiji.

„Putin je pretpostavio da naša podrška Ukrajini neće trajati. Mislio je da bi bilo lako držati Evropu za otkup, zbog naše zavisnosti od ruske nafte i gasa. Ali i tu je pogrešio. Danas, godinu dana nakon početka rata, on je već izgubio energetski rat koji je započeo“, istakla je Fon der Lajen.

Prihod Rusije od prodaje gasa Evropi smanjen je za dve trećine.

„Granica cene nafte znači da Rusija svakodnevno gubi 160 miliona evra prihoda. Cene gasa u Evropi danas su niže nego pre ruske invazije na Ukrajinu, a Evropa sada ulaže u čistu energiju i energetsku nezavisnost kao nikada ranije“.

Uz evropsko jedinstvo i pametnu energetsku politiku, izdržali smo ruski pritisak i oslobodili se naše energetske zavisnosti.

„Nasuprot tome, Kremlj mora da proda zlatne rezerve kako bi popunio praznine nastale nedostatkom prihoda od nafte. Putinov pokušaj da uceni Evropu korišćenjem energije bio je krajnji neuspeh“.

Čvrsto je uverenje da budućnost Ukrajine leži u Evropskoj uniji. I to je treći zadatak koji stoji pred nama – da izgradimo most nade za narod Ukrajine, od ratnih užasa, koje danas doživljavaju, do bolje budućnosti u našoj sredini.

„Ukrajina je nacija koju definiše ne samo njena istorija i nasleđe. To je narod definisan svojim snovima. A Evropa je jedan od ovih snova. Živela Evropa.
Slava Ukrajini“, zaključila je na kraju obraćanja Ursula fon der Lajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.