EU će pokušati da finansira obnovu Ukrajine zamrznutim ruskim sredstvima 1Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Evropska unija (EU) saopštila je danas da želi da pronađe način da iskoristi rusku imovinu zamrznutu u zapadnim zemljama za finansiranje rekonstrukcije Ukrajine, meru na koju poziva Kijev, ali je pravno gledano složeno za sprovođenje.

„EU će intenzivirati napore da koristi zamrznutu rusku imovinu za podršku rekonstrukciji Ukrajine i u svrhe reparacija, u skladu sa evropskim i međunarodnim pravom“, navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela (Charles Michel) i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) posle samita u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

EU je u Kijevu pozdravila „velike napore“ Ukrajine u njenom nastojanju da se pridruži Uniji, ali nije saopštila sledeće korake u tom procesu.

„Unija je prepoznala velike napore koje je Ukrajina uložila poslednjih meseci da postigne ciljeve u okviru njenog statusa kandidata za članstvo“, rekao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da je Ukrajina Evropska unija i da je Evropska unija Ukrajina.

„Budućnost Ukrajine je sa EU“, rekao je Mišel.

Zelenski je sa svoje strane rekao da Ukrajina ne želi da izgubi nijedan dan u procesu ka članstvu u EU.

„Naš cilj je apsolutno jasan, a to je da počnemo pregovore o članstvu Ukrajine. Nećemo gubiti nijedan dan u našem radu ka približavanju Ukrajine i EU“, rekao je Zelenski.

Govoreći o oružju, Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebna brza isporuka oružja dugog dometa da bi snage ponovo zauzele deo Donbasa u rukama Rusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari