Putin naredio povećanje broja vojnika u ruskoj vojsci za 15 odsto 1Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je potpisao ukaz kojim se odobrava povećanje broja vojnika u ruskoj vojsci za 15 odsto, a to je objasnio „porastom pretnji“ vezanih za sukob u Ukrajini.

Vojska treba da broji 2,2 miliona pripadnika, od čega 1,32 miliona vojnika, prema ukazu koji je objavila vlada.

U pretnodnom ukazu iz avgusta 2022. godine predviđen broj pripadnika vojske određen je na dva miliona, od čega 1,15 miliona vojnika.

Konkretno to predstavlja, ne računajući civilno osoblje, povećanje od 169.372 vojnika, što je oko 15 odsto od sadašnjeg broja borbenih snaga.

Rusko ministarstvo odbrane je odmah po objavi ukaza izdalo saopštenje objašnjavajući to povećanje.

„Povećanje pripadnika oružanih snaga je rezultat povećanja pretnji uperenih na našu zemlju i vezanih za sprovođenje specijalne vojne operacije (u Ukrajini) i nastavkak proširenja NATO,“ navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je dodalo da je „u toku povećanje kombinovanih oružanih snaga Alijanse kod ruskih granica i raspoređivanje dodatnih sredstava vazdušne odbrane, i oružja za napad“.

Rusko Ministarstvo je takođe navelo da će povećanje broja vojnika biti sprovedeno u fazama, na osnovu dobrovoljnog angažovanja i da nije predviđena (vojna) mobilizacija.

U septembru 2022. godine zbog teškoća na frontu Rusija je naredila vojnu mobilizaciju, zbog čega je stotine hiljada mladića pobeglo iz zemlje da izbegne prisilno mobilisanje i što je izazvalo nezadovoljstvo u zemlji.

Od tada se front stabilizovao i ruske vlasti se opredeljuju za regrutovanje na dobrovoljnoj bazi, obećavajući visoka primanja i socijalna davanja onima koji odluče da se angažuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari