Foto: FoNet/AP

Kako se navodi, reč je o minimalnim ulaganjima u vidu donacija balkanskim zemljama.
Američke obaveštajne službe i predstavnici zakona istražuju ono što smatraju prikrivenim operacijama kako bi se u Sjedinjenim Američkim Državama i njihovoj javnosti posejalo seme sumnje u susret predstojećim predsedničkim izborima, prenosi Klix.ba.

Izgleda kako su SAD spremne na izvlačenje pouka iz uplitanja Rusije u unutarpolitičke odnose na Balkanu koji je značajan u Putinovoj spoljnoj politici, piše „Vašington post“.

Raspad Jugoslavije je u Rusiji shvaćen kao poniženje i podsticaj Zapada na ignorisanje Moskve.

Putin nikada nije prestao da pokazuje zaprepašćenost zbog izgubljenog uticaja na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti. Koristio je preokrete i pokrete za nezavisnost teritorije Balkana kao opravdanje za isticanje ruske moći za vreme borbi u Abhaziji i Južnoj Osetiji 2008. godine, kao i na Krimu 2014. godine.

Istorijski, moć Rusije je zavisila od Balkanskih država i to iz nekoliko razloga, a jedan od glavnih jeste taj što Rusi smatraju kako bi ujedinjenje svih Slovena u tzv. panslovenizam bilo optimalno tvrdeći kako postoji posebna veza između ruskog i slovenskih naroda na Balkanu.

Glavni alati ruske obaveštajne politike su televizijska i internet mreža RT, kao i onlajn radijski i novinski portal Sputnjik.

Glavna poruka upravo i glasi kako postoji posebna veza između ruskog i slovenskog/pravoslavnog naroda na Balkanu.

Autori i voditelji programa često pričaju o zajedničkoj slovenskoj istoriji i kulturi, posebno naglašavajući dugu i uspešnu upletenost Rusije u poslove zemalja Balkana.

Ovi mediji koriste i protivzapadnu retoriku i podržavaju ideje nastale među Srbima nakon NATO-ovog bombardovanja Jugoslavije 1999. godine o „patološkoj mržnji Slovena“.

Rusija i dalje drži veto na priznanje genocida u Srebrenici, kao i na članstvo Kosova u UNESCO-u.

Rusi predstavljaju Zapad kao kulturološki različito mesto koje nije u stanju da prepozna neverovatnu izuzetnost slovenskog naroda.

Ruska retorika nije u razlazu s retorikom medija na Balkanu pa tako u Beogradu egzistira 109 organizacija koje rade na promociji rusko-srpskih odnosa, dodaje se.

Međutim, ono što radi Rusija jeste da se predstavlja kao veliki brat Srbiji i prodaje priču kako ona poštuje slovenske vlade u Srbiji, Kosovu, Makedoniji, kao i Republici Srpskoj, i vidi ih kao sebi ravne.

Mnogo veći broj Srba izjavljuje kako bi radije stupili u savez sa Rusijom nego Evropskom unijom, iako ona ne nudi koherentnu alternativu Uniji.

Rusija radi i još jednu stvar, a to je odgovaranje balkanskih zemalja od priključenja NATO-u te podstiče bliske vojne operacije sa svojom vojskom, a ovakva antiNATO kampanja mogla bi imati negativne posledice mirovne misije na Zapadnom Balkanu, zaklkučuje se u tekstu..