Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Na konferenciji za medije posle razgovora sa predsednikom Finske Sauli Ninistom u Sočiju, Putin je rekao da se vojna infrastruktura NATO stalno pomera ka granicama Rusije i da se konstantno uvećava količina vojne opreme i broj vojnika.

Prirodno je da moramo pažljivo pratiti šta se tu dešava i da ćemo jačati našu infrastrukuru. Moramo odgovoriti na postavljanje smeričkih odbrambenih raketnih sistema u blizini naših granica, kazao je Putin, prenosi Tas.

On je istakao da ti sistemi, iako odbrambeni, mogu da budu upotrebljeni i za lansiranje raketa srednjeg dometa.

Putin je rekao da je Rusija podržala predlog predsednika Finske o povećanju nivoa bezbednosti tokom letova iznad Baltika i dodao da je Moskva spremna da razgovara sa NATO o letovima vojnih aviona, ali Alijansa to odbija.

To je nekonstruktivan stav koji će se, nadamo se, promeniti, kazao je Putin.

Komentarišući situaciju u vezi sa izgradnjom gasovoda „Severni tok 2“, čemu se Amerikanci oštro protive, ruski predsednik je rekao da je taj projekat potreban Evropi, čiji su zahtevi za gasom sve veći.

Sopstveni resursi u evropskim zemljama, Norveškoj, Velikoj Britaniji i drugima, se iscrpljuju. To je prosto činjenica, naveo je Putin, ocenivši da je Rusija najoptimalniji isporučilac gasa za evropsku ekonomiju, uzimajući u obzir količinu i rastojanje.