Putin oslobodio novinara iz zatvora 1Ivan Golunov Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY (arhiva)

Hapšenje novinara popularnog sajta Meduza Ivana Golunova izazvalo je veliku pažnju u Moskvi, ali i snažnu mobilizaciju novinarskih krugova koji su se uključili u oslobađanje svog kolege.

Oni su organizovali neprijavljeni skup na Dan Rusije, 12. juna, ali će se za vikend održati još jedan protest koji su vlasti Moskve odobrile.

Činjenica da su se „liberali“ i „državotvorci“ našli na istoj strani protiv zloupotreba „silovika“ izazvala je posebnu pažnju.

Golunov je uhapšen 6. juna i protiv njega je tužilac pokrenuo proces za posedovanje i rasturanje narkotika. Pošto su njegove kolege i odbrana javno izašli s tvrdnjama da je reč o montiranoj optužbi i podmetnutom slučaju (list Komersant objavio je, na primer, celu naslovnu stranu protestnog oglasa ovim povodom), počelo je da se odmotava klupko, čiji se kraj još uvek ne nazire, ali veruje se da posledice mogu da budu veoma krupne po organe unutrašnjih poslova i bezbednosti.

Neki nude pretpostavke da slučaj može da ima sličan efekat koji je sletanje Matijasa Rusta na Crveni trg imalo po vojni establišment sovjetske armije. Otuda i dalje traje snažna kampanja povodom ovog slučaja, iako je prekid istrage i oslobađanje novinara naredio lično ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoljcev, pet dana posle hapšenja Golunova.

Sve to ne bi se dogodilo samo od sebe, da se u ovo pitanje nisu uključili najviši ešaloni ruske vlasti, uključujući i samog predsednika Vladimira Putina. Pitanje sudbine ovog novinara postavila je zaštitnica ljudskih prava Tatjana Moskaljkova tokom svog susreta sa ruskim predsednikom, dan nakon njegovog hapšenja.

Ubrzo se kod ruskog predsednika kao sagovornik našao ministar unutrašnjih poslova Kolokoljcev, koji je istog dana prekinuo istragu protiv novinara, a takođe otpustio s posla dvojicu policijskih generala koji su učestvovali u montiranju celog slučaja: načelnika Andreja Pučka i načelnika Uprave za kontrolu narkotika Jurija Devjatkina. Protiv njih je pokrenuta istraga za zloupotrebu ovlašćenja, falsifikovanje dokaza i promet narkotika.

„Diplomatsko posredovanje“ iza scene u ovom slučaju igrali su i direktor Nove gazete Dmitrij Muratov i glavni urednik radija Eho Moskvi Aleksej Vendiktov, koji su se sreli za zamenicima gradonačelnika Moskve i načelnikom moskovske policije.

Muratov je uveren da je odluku o okončanju ovog postupka doneo predsednik Putin.

„Političko rukovodstvo zemlje donelo je ispravnu odluku, ocenjujući da su specijalne službe, koristeći se poverenjem rukovodstva zemlje, pokušali da kod njih formiraju gledište koje im odgovara“, rekao je Muratov.

U donošenju odluke o sudbini Golunova učestvovao je i prvi zamenik šefa Putinove administracije Aleksej Gromov.

Venediktov i Muratov su na čelu dva medija koji imaju „liberalnu“ reputaciju, ali su pažljive sagovornike našli u zvaničnicima Rusije i čini se kod samog predsednika Putina. Ruski analitičari na osnovu tih signala zaključuju da su moguće dalje promene u organima bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.