Putin potpisao ukaz kojim se omogućavaju olakšice za strane vojnike 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o pojednostavljenom prijemu u rusko državljanstvo za strance i osobe bez državljanstva, koji su stupili u vojnu službu u Ruskoj Federaciji.

Ukazom, koji je objavljen na Službenom internet portalu pravnih informacija, ista procedura prijema u državljanstvo određena je za suprugu, decu i roditelje stranog vojnika po ugovoru.

Za sprovođenje ukaza, koji je stupio na snagu danom objavljivanja, zaduženi su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Federalna služba bezbednosti

Putin je ranije potpisao zakon kojim se strancima – vojnicima ruske vojske dozvoljava da podnesu zahtev za prijem u državljanstvo bez boravišne dozvole, navodi agencija TASS.

Reč je o strancima koji su sklopili ugovor sa ruskim oružanim snagama na period od najmanje godinu dana.

Stranci po ugovoru, prema zakonu, prilikom prijema u državljanstvo ne moraju da ispune uslov neprekidnog petogodišnjeg boravka u Rusiji od dana dobijanja boravišne dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.