Putin potvrdio da je havarisana podmornica nuklearna 1Foto: Beta/AP/Alexei Nikolsky

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas potvrdio navode da je podmornica koja se u ponedeljak zapalila, pri čemu je poginulo 14 mornara, nuklearna.

Ruski zvaničnici do sada nisu objavljivali detalje o toj podmornici, pozivajući se na tajnost njene misije.

Putin se danas sastao s ministrom odbrane Sergejom Šojguom, koji se vratio iz mornaričke baze u arktičkom Severomorsku, i upitao ga o stanju nuklearnog reaktora u podmornici. Šojgu je odgovorio da je reaktor „sada potpuno izolovan“ i „potpuno funkcionalan“.

Šojgu je na televiziji rekao da je požar u podmornici izbio u odeljku s akumulatorima i zatim se proširio. Njegovo ministarstvo je ranije saopštilo da je život izgubilo 14 mornara, ali broj preživelih nije objavljen.

Sve u svemu, zna se veoma malo detalja i o požaru i o podmornici, koja je bila na zadatku merenja dubine ruskih teritorijalnih voda u Barencovom moru.

Ministarstvo odbrane nije imenovalo podmornicu, ali su ruski mediji preneli da se radi o najtajnijoj ruskoj podmornici, istraživačkoj podmornici na nuklearni pogon po imenu „Lošarik“ i namenjenoj za osetljive misije na velikim dubinama.

Stotine mornara se danas okupilo u Mornaričkoj crkvi na Kronštatu, ostrvu u Finskom zalivu nedaleko od Sankt Peterburga, da bi ožalili stradale kolege. Mornari i sveštenici koji su ranije služili u mornarici palili su sveće i učestvovali u molitvi u crkvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari