Putin pozdravio predlog da susret s Trampom bude u Sloveniji 1Foto: FoNet AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je spreman da se sastane sa američkim kolegom Donaldom Trampom, a kao moguće mesto prvog susreta naveo je Ljubljanu, javlja RT.

„Ljubljana, ali i Slovenija kao zemlja u celini, naravno, sjajno su mesto za održavanje takvog susreta“, kazao je Putin, nakon što mu je u zvaničnu posetu stigao slovenački predsednik Borut Pahor.

Putin je pre sastanka izrazio žaljenje zbog zahlađenja rusko-slovenačkih državnih odnosa poslednjih godina i uverenje da Pahorova poseta signalizuje obrnut smer, prenosi Hina.

Susret s Putinom biće usmeren na robnu razmenu, rekao je Pahor, ali i najavio da će pomenuti obnavljanje sukoba u Ukrajini.

Prema slovenačkim medijima, Pahor, koji je u Moskvu stigao iz Berlina gde je boravio nezvanično, ali ga je ipak mimo protokola primila nemačka kancelarka Angela Merkel, nada se da će s Putinom razgovarati o Ukrajini.

Slovenački mediji tvrde da Pahor ima ambiciju, iako za to nema mandat Europske unije ili Nemačke, da pokuša da posreduje kod Putina kako bi pomogao okončanje nedavno obnovljene borbene aktivnosti na istoku Ukrajine.

Pre razgovora s Putinom Pahor je izjavio da će govoriti o bezbednosnom stanju u Ukrajini i odnosu između Europske unije i Rusije, javila je Slovenačka televizija iz Moskve.

„Cilj moje posete, politički govoreći, jesta da pokušam sve što je u mojoj moći da uverim predsednika Putina da pokaže gest dobre volje“, kazao je Pahor za politico.eu tokom boravka u Nemačkoj. „U posetu idem kao prijatelj Moskve koju ću pozvati da pokaže mudrost i učini pravi potez u vezi s prekidom vatre u Ukrajini“, dodao je.

U petak su predviđeni sastanci Pahora s ruskim premijerom Dmitirjem Medvedevim, a tri ministra u slovenačkoj vladi, među kojima i šef diplomatije Karl Erjavec, imaju sastanke s predstavnicima svojih resora.

U slovenačkoj delegaciji su i zvaničnici koji se nadaju sklapanju i potpisivanju novih ugovora u Rusiji, posebno u energetici, navode slovenački mediji.