Putin ukrajinskim vojnicima: Možda ćemo se s vama lakše dogovoriti nego s bandom narkomana i neonacista 1foto (BETAPHOTO Russian Presidential Press Service via AP)

Nacisti u Ukrajini deluju kao teroristi, postavljaju sisteme za raketno navođenje u Kijevu i Harkovu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, preneo je Sputnjik.

„Banderovci i neonacisti postavljaju teško naoružanje, uključujući sisteme za raketno navođenje, direktno u centralnim oblastima velikih gradova, među kojima su Kijev i Harkov. Oni planiraju da isprovociraju odgovor ruskih udarnih kompleksa na naseljene četvrti. U suštini oni deluju isto kao i teroristi širom sveta – prikrivaju se iza ljudi u nadi da će zatim optužiti Rusiju za civilne žrtve“, rekao je Putin tokom savetovanja sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije, s kojima je razmatrao tok specijalne operacije.

Putin se obratio ukrajinskim vojnicima kojima je poručio da uzmu vlast u svoje ruke.

„Još jednom se obraćam vojnicima Oružanih snaga Ukrajine. Uzmite vlast u svoje ruke. Ne dozvolite neonacistima i banderovcima da koriste vašu decu, vaše žene i starce kao žive štitove. Moguće je da ćemo se s vama lakše dogovoriti, nego s ovom bandom narkomana i neonacista koja je zasela u Kijevu i uzela kao taoce čitav ukrajinski narod“, rekao je Putin.

On je naglasio da se osnovni sukob u okviru specijalne operacije Rusije u Ukrajini ne vodi protiv redovne ukrajinske vojske, nego protiv nacionalističkih formacija.

„Glavne borbe ruska armija, kao što je bilo i očekivano, ne vodi protiv regularnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, nego protiv nacionalističkih formacija koje su, kao što je poznato, neposredno odgovorne za genocid u Donbasu i krv mirnih građana narodnih republika“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, nacionalistički elementi koji su ubačeni u sastav regularnih ukrajinskih jedinica ne samo što ih podstiču na oružani sukob, nego u suštini igraju ulogu pozadinskih jedinica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.