Putin upozorio Finsku i Švedsku: Rusija će odgovoriti istom merom ako NATO uspostavi vojnu infrastrukturu (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL

Vladimir Putin je ponovo upozorio da će Rusija odgovoriti istom merom ako NATO uspostavi vojnu infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što su se pridružile alijansi koju predvode SAD.

Ruske novinske agencije citiraju Putina da ne može isključiti mogućnost za pojavu tenzija u odnosima Moskve sa Helsinkijom i Stokholmom zbog njihovog pridruživanja NATO-u.

„Nemamo problema sa Švedskom i Finskom kao sa Ukrajinom. Mi nemamo teritorijalne razlike. Ako Finska i Švedska žele, mogu da se pridruže. To zavisi od njih. Oni mogu da se pridruže čemu god žele“, rekao je ruski predsednik na konferenciji za novinare u glavnom gradu Turkmenistana Ašhabatu

On je, međutim, upozorio „ako bi tamo bili raspoređeni vojni kontigenti i vojna infrastruktura, bili bismo u obavezi da odgovorimo simetrično i istaknemo pretnje za one teritorije na kojima su pretnje za nas“.

Rusija je više puta upozoravala Finsku i Švedsku da ne pristupaju NATO-u, rekavši da bi je „ozbiljne vojne i političke posledice“ takvog poteza primorale da „obnovi vojnu ravnotežu“ jačanjem svoje odbrane u regionu Baltičkog mora, uključujući i razmeštanje nuklearnog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.