Putinova „tvrđava“ u srcu Evrope: Svaki drugi građanin misli da Rusi nisu izazvali rat u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/MEKHAIL METZEL / SPUTNIK /

Slovačka, članica NATO-a i Evropske unije, na udaru je ruske propagandne mašinerije. Više od polovine građana smatra da Rusi nisu izazvali rat u Ukrajini.

Centralna vlada je prinuđena da potroši značajna sredstva za jačanje ove godine osnovane specijalne jedinice, čija je misija da se bori protiv ruske propagande, prenosi Jutarnji.hr.

Centar za suzbijanje hibridnih pretnji Ministarstva unutrašnjih poslova je u procesu kupovine specijalnog analitičkog softvera zasnovanog na veštačkoj inteligenciji koji bi trebalo da otkrije različite informativne operacije Kremlja.

„To bi nam omogućilo da imamo bolji pregled onoga što se dešava na internetu, kao i da otkrijemo protagoniste koji stoje iza propagandnih kampanja“, kaže Danijel Milo, šef specijalne jedinice u slovačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Rusi koriste hibridne onlajn kampanje da potkopaju vladu, koja ima snažan proukrajinski stav.

Istraživanja pokazuju da više od polovine slovačke populacije (5,4 miliona ljudi) strastveno prati različite teorije zavere, a tek svaki drugi Slovak veruje da je Rusija napala Ukrajinu.

Takođe, više građana veruje Rusima nego američkim saveznicima.

Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, udeo proruskog narativa na društvenim mrežama izjednačio se sa proukrajinskim, kaže Milo.

„A onda se situacija poslednjih meseci promenila u pravcu nenormalnog. Preovladale su proruske objave na Fejsbuku. Ovo je rezultat ove kampanje dezinformisanja, deo stanovništva je indoktriniran proruskom propagandom.“

„Moramo hitno ubrzati naše napore“, priznaje slovački premijer Eduard Hager. „Da bi ovo uspelo, potrebna nam je podrška na evropskom i globalnom nivou, inače bi svi naši napori mogli propasti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.