Hollywood holivudFoto: EPA/MIKE NELSON

Sindikat koji predstavlja zaposlene u filmskoj i televizijskoj industriji u Sjedinjenim Državama saopštio je da će oko 60.000 njegovih članova širom zemlje u ponedeljak stupiti u štrajk ako ne bude postignut dogovor kojim će biti ispunjeni njihovi zahtevi da im budu obezbeđeni pravedni i bezbedni uslovi rada.

Štrajk bi izazvao zastoj u snimanju u velikom delu filmskih i televizijskih produkcija i ne bi zahvatio samo Holivud već bi uticao i na produkcije u Džordžiji, Nju Meksiku i drugim severnoameričkim zemljama.

Kako prenosi Gardijan, predsednik Međunarodne alijanse pozorišnih scenskih radnika (IATSE) Metju Loeb najavio je da će štrajk početi u ponedeljak ukoliko ne bude postignut dogovor o platama za najmanje plaćene radnike i o pauzama za odmor i obroke za zaposlene.

On je istakao da je određivanje konkretnog datuma štrajka bilo neophodno kako bi se ubrzao proces pregovora.

“Bez konkretnog datuma, mogli bismo zauvek da nastavimo sa pregovorima. Naši članovi zaslužuju da problemi povezani sa njihovim osnovnim potrebama budu rešeni što pre”, rekao je Loeb.

Štrajk bi predstavljao ozbiljan udarac za industriju koja je tek nedavno počela sa radom nakon dugotrajnih zatvaranja zbog pandemije virusa korona i još uvek se oporavlja od posledica.

“Preostalo je još nekoliko dana da se postigne sporazum. Studiji će nastaviti sa pregovorima u pokušaju da se dođe do novog ugovora koji će pomoći da industrija nastavi sa radom”, kaže Harid Gonsales, predstavnik grupe koja zastupa zaposlene u filmskim studijima.

Kao i u drugim industrijama, zaposleni osećaju posledice pandemije, a sada dok se produkcija ponovo povećava, sindikalni lideri kažu da su pokušaji da se “stvari nadoknade” doveli do pogoršanja uslova rada.

Članovi sindikata kažu da su primorani da rade prekovremeno i da im nije omogućen dovoljan odmor, pauze za obroke i dovoljne pauze između smena, dok najslabije plaćeni zaposleni dobijaju plate od kojih ne mogu da prežive.

Ukoliko do njega dođe, to bi bio prvi štrajk IATSE na nacionalnom nivou, a pridružili bi mu se kinematografi, kamermani, dizajneri, frizeri, šminkeri, animatori i mnogi drugi zaposleni.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.