Rama: Bugarska je 'kidnapovala' Albaniju i Severnu Makedoniju 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas pred početak sastanka lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana u Briselu da je Bugarska „kidnapovala“ Albaniju i Severnu Makedoniju.

„Sramota je da zemlja članica NATO, Bugarska, kidnapuje dve druge članice, Albaniju i Severnu Makedoniju, usred rata u dvorištu Evrope, dok ostalih 26 zemalja sedi uplašeno i nemoćno“, rekao je Rama.

On je dodao da Albanija već dugo zna da na tom putu (u EU) postoje „dve Bugarske“.

Rama je saopštio da Albanija neće promeniti evropski kurs. „Ono što treba da radimo jeste da nastavimo da gradimo Evropu kod kuće“, naveo je Rama.

On je rekao da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ pravi odgovor za regionalnu saradnju dok put zemalja u EU, za koji „nema alternative“, još uvek traje.

Rama je naveo da na Zapadnom Balkanu „treba graditi evropski duh“ i da region ne treba da zaostane. “

U vezi sa učešćem Kosova u „Otvorenom Balkanu“, Rama je rekao da je inicijativa „otvorena za sve“.

Dobra stvar da Ukrajina bude kandidat za EU, ali Ukrajinci ne gajite iluzije jer proces traje

Rama je izjavio da je dobro da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali je savetovao Ukrajince i da „ne gaje iluzije“ jer će proces pristupanja biti veoma dug.

„Severna Makedonija je, ako se ne varam, kandidat već 17 godina, a Albanija osam godina, tako da Ukrajino dobro došla“, rekao je Rama po dolasku u Brisel na sastanak sa liderima EU.

„Dobra je stvar dati status kandidata Ukrajini. Ali se nadam se da ukrajinski narod neće gajiti velike iluzije“, dodao je Rama.

Evropska komisija preporučila je da se Ukrajini odobri status kandidata kao prvi korak na dugom putu ka članstvu u EU.

Komisija je preporučila da se taj status dodeli i Moldaviji.

Ukrajina je za članstvo u u EU aplicirala 28. februara, četiri dana posle početka ruske agresije, a Moldavija i Gruzija su to učinile 3. marta. Evropska komisija je za Gruziju ocenila da treba status kandidata da dobije nakon što ispuni određene obaveze.

Pokretanje pristupnih pregovora sa nekom zemljom zahteva saglasnost svih 27 zemalja članica EU, a stavovi evropskih lidera o tome se veoma razilaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.