Bakir Izetbegović Foto: EPA/JACK TAYLOR

Bakir Izetbegović je, u ime državnog vrha BiH, poslao telegram saučešća porodici Kofija Anana i to je povod novog sukoba u Predsedništvu, prenose mediji u Sarajevu.

Od Izetbegovićeve poruke su se distancirali njegov hrvatski i srpski kolega u Predsedništvu BiH, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Izetbegović je naveo da Anan u mnogo čemu predstavlja simbol UN jer je bio učesnik propusta i grešaka koje su, pored ostalog, dovele i do genocida u Srebrenici.

„Njegova ljudska osobina da prizna grešku i da se zbog nje izvini olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihove porodice, koja je potvrdena presudama medunarodnih krivičnih sudova“, naveo je Izetbegović.

„Masovna ubistva u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi sramota su za UN jer su strašni zlocini počinjeni pred očima naših vojnika. Bili smo u stanju sprečiti te zločine, ali umesto toga mi smo povukli svoje jedinice. Zemlje clanice Saveta bezbednosti UN napravile su grešku. Svi smo mi zakazali“, rekao je Anan u januaru 2004. godine.

Izetbegović se u telegramu osvrnio upravo na ove ocene Anana, ali se to Čoviću i Ivaniću nije dopalo.

Oni su Izetbegoviću prebacili da se o slanju telegrama s njima nije konsultovao, ali su rekli i da je sporan i sadržaj poruke.

„Ne delimo ocene koje je kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana i osudujemo ovakvu zlopotrenu pozicije predsedavajućeg Predsedništva BiH“, navodi se u zajedničkoj izjavi Čovića i Ivanića, koji nisu dali objašnjenje o tome šta je sporno u Izetbegovićevoj poruci.