"Jadni, jadni Vladimir Putin": Reakcije novinara na intervju Takera Karlsona sa predsednikom Rusije 1Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Intervju bivšeg voditelja Foks njuza Takera Karsona sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izazvao je besne reakcije, piše Politiko (Politico).

Karlson, bivši voditelj Foks njuza koji je više puta dovodio u pitanje podršku ukrajinskim ratnim naporima, najavio je u utorak uveče svoje planove da sedne i intervjuiše ruskog predsednika u Moskvi.

U videu koji je do srede ujutru prikupio više od 60 miliona pregleda, Karlson je rekao da intervjuiše Putina „jer je to naš posao. Mi smo u novinarstvu. Naša dužnost je da informišemo ljude“.

Ali Karlsonov monolog, u kojem je osudio zapadne medije i tvrdio da se ne trude da čuje Putinovu stranu priče, izazvao je reakcije američkih i ruskih novinara.

„Mnogi novinari su intervjuisali Putina, koji takođe drži česte, duge i zapažene govore“, napisala je En Eplbaum, američka novinarka i istoričarka, na X. „Karlsonov intervju je drugačiji jer on nije novinar, on je propagandista, sa istorijom pomaganja autokratama da prikriju korupciju“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u sredu da je intervju već obavljen, ali nije rekao kada će biti emitovan. Ruski mediji pišu da će intervju biti emitovan sutra uveče.

Dok su zapadni mediji uradili „mnoštvo intervjua“ sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Karlson je rekao, „nijedan zapadni novinar se nije potrudio da intervjuiše predsednika druge zemlje uključene u ovaj sukob, Vladimira Putina“.

„Većina Amerikanaca nema pojma zašto je Putin napao Ukrajinu ili šta su mu sada ciljevi“, rekao je on. „Nikada nisu čuli njegov glas. To nije u redu“.

Iako je istina da će Karlson biti prvi Amerikanac koji će intervjuisati Putina od početka invazije Moskve na Ukrajinu pre skoro dve godine, novinari velikih medijskih kuća u Sjedinjenim Državama i Evropi brzo su istakli da to nije zbog toga što nisu pokušavali da dođu do njega.

„Da li Taker zaista misli da mi novinari ne pokušavamo da intervjuišemo predsednika Putina svaki dan od njegove pune invazije na Ukrajinu?, napisala je Kristijan Amanpur, glavna međunarodna voditeljka CNN-a, na mreži X. „To je apsurdno – nastavićemo da tražimo intervju, baš kao i godinama unazad“.

BBC-jev urednik za Rusiju Stiv Rozenberg objavio je da je BBC „podneo nekoliko zahteva Kremlju u poslednjih 18 meseci. Uvek „ne“ za nas.“

„Jadni, jadni Vladimir Putin“, rugao se glavni dopisnik Volstrit žurnala Jaroslav Trofimov, takođe na X. „Do sada niko na Zapadu nije imao priliku da ga čuje kako objašnjava svoje odlične razloge zašto je morao da izvrši invaziju na Ukrajinu.“

„Ne u govoru koji je prenošen uživo na svakoj globalnoj mreži ujutru nakon invazije, a ne u bezbroj drugih“, dodao je Trofimov, pozivajući se na Putinove opaske od 24. februara 2022, u kojima je najavio invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovo je naširoko izveštavano, transkribovano i emitovano na Zapadu.

Sam Peskov je potvrdio da je Kremlj primio više zahteva za intervjue od zapadnih novinara. Ali Moskva na sve ove medije gleda kao na pristrasne i jednostrane priče.

Izabrali su Karlsona jer je njegova pozicija drugačija, rekao je.

„Nije proruski, nije proukrajinski, već proamerički. To je u oštroj suprotnosti sa stavom tradicionalnih anglosaksonskih medija“, rekao je Peskov.

Zapadni novinari nisu jedini koji izražavaju ogorčenje na Karlsonove reči. Ruski novinari su takođe prozvali konzervativnog provokatora.

„Neverovatno! Ja sam poput stotina ruskih novinara koji su morali da odu u egzil da bi nastavili da izveštavaju o ratu Kremlja protiv Ukrajine“, napisala je ruska novinarka Jevgenija Albats. „Alternativa je bila odlazak u zatvor. A sada nas ova osoba uči o dobrom novinarstvu, snimajući iz Ritz apartmana od 1.000 dolara u Moskvi“.

Najmanje 1.000 nezavisnih ruskih novinara pobeglo je iz zemlje zbog novih zakona o cenzuri koji kriminalizuju izveštavanje kritično o ratu.

Dopisnik Volstrit žurnala Evan Gerškovič je i dalje u zatvoru zbog optužbi za špijunažu, a mnogi drugi strani izveštači su proterani.

„Kaže da intervjuiše Putina zato što je sloboda govora urođeno pravo Amerikanaca“, napisala je dopisnica BBC-ja za istočnu Evropu Sara Rejnsford, koja je izbačena iz Rusije 2021. nakon što je proglašena pretnjom po nacionalnu bezbednost.

„Pretpostavljam da zna da je Putin učinio zločinom da kaže istinu o ratu Rusije protiv Ukrajine? Da su nezavisni ruski novinari pobegli da izbegnu zatvor?”

Karlson je na X objavljivao intervjue sa predsednikom Argentine Havijerom Mileijem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji su prikupili stotine miliona pregleda.

Donald Tramp, koji se kandiduje za povratak u Belu kuću na listi republikanaca 2024, otvoreno je rekao da bi Karlsona smatrao potencijalnim kandidatom za potpredsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari