Abazović: Ne znam što se to vanredno dešava u Crnoj Gori 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je večeras povodom ocena predstavnika medjunarodne zajednice da je Crna Gora u dubokoj političko institucionalnoj krizi da da ne zna šta se to vanredno dešava, kao i da bi voleo da mu neko kaže koji to deo sistema Crne Gore ne funkcioniše.

Upitan da prokomentariše izjavu ministarke inostranih poslova Slovenije Tanje Fajon koja je juče rekla da je Crna Gora postala rak rana evropskih integracija, Abazović smatra da je u pitanju izjava koja je prejaka.

„Znate i tamo se ljudi trude da se politički pozicioniraju. To nije ništa nelegitimno“, kazao je Abazović gostujući na televiziji A plus.

On je naglasio da se na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu sreo sa Fajon i ministrom spoljnih poslova Austrije Aleksanderom Šalenberom.

„Popričali smo. Voleo bih da je crnogorska javnost imala priliku da čuje gospodina Šalenberga. Šta je čovek govorio na sastanku o vladi i Crnoj Gori, da je javnost to čula imali bi drugačiju perspektivu“, kazao je Abazović.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih američkih država izjavio je da je Crna Gora na ivici institucionalog kolapsa kakvog skoro nije video u nekoj zemlji.

Interes vlade je, kako je rekao, da predsednički izbori, zakazani za 19.mart, proteknu mirno.

„I da onda Crna Gora dobije novog predsednika. Važno je da to ne bude Milo Đukanović“, istakao je Abazović.

Kako dodaje, ako većina od 30. avgusta bude imala svog kandidata, sigurno pobeđuje.

„Ovaj blok koji nazivaju procrnogorskim to nije, to je DPS-ov blok. Pa i ja sam suverenista“, rekao je Abazović.

On je mišljenja i da je Andrija Mandić u top tri najbolja političara u Crnoj Gori, iako kako kaže, nemaju iste vrednosne stavove.

„U složenim situacijama napravi neke interesantne poteze, to jako cenim“, smatra Abazović.

Šef Poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović izjavio je da ne razmatraju opciju nestranačkog predsedničkog kandidata, dodajući da je jedan od lidera tog saveza Andrija Mandić potencijalni kandidat na izborima 19. marta.

„Mi još nismo odlučili da saopštimo ime kandidata. Mandić je definitivno jedan od potencijalnih. Međutim, dosta toga zavisi od ostalih kandidata, ko će i na koji način da nastupi na izborima. Uglavnom, kandidat će biti neko iz najužeg rukovodstva DF-a“, rekao je Radunović ranije danas za TV Adria.

On je kazao da za DF ne dolazie u obzir zajednički kandidat parlamentarne većine i nestranačka ličnost.

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković pozivao je stranke koje su tvorile većinu nakon parlamentarnih izbora 2020. godine da se dogovore oko kandidata koji bi, prema njegovoj oceni, mogao da pobedi u prvom krugu.

Demokratska Crna Gora Alekse Bečića javno je ponudila predizbornu koaliciju Pokretu „Evropa sad“ – predložili su im da odaberu predsedničkog ili kandidata za premijera. Taj stav potvrđen je i na sednici predsedništva te stranke – utvrdili su da bi koalicija sa Pokretom „Evropa sad“ donela impresivan rezultat i konačan par divšeg režima.

Međutim, na prvobitnu ponudu Pokret koji vode nekadašnji ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović ukazao je da će o koalicijama razgovarati kada se izaberu sudije Ustavnog suda i skrati mandat skupštini. Kasnije je Spajić saopštio da će na predsedničkim izborima imati svog kandidata, kao i da razmišljaju o opciji da nastupe sa nestranačkom ličnošću.

Pobjeda je objavila da su u Pokretu „Evropa sad“ odustali su od koalicije sa Demokratskom Crnom Gorom nakon što su videli rezultate istraživanja koji pokazuje da takav savez ne bi imao sinergetski efekat.

Pobjeda je navela, pozivajući se na izvore iz vrha DF-a, Demokrata i Pokreta „Evropa sad“, da ova tri politička subjekta čekaju da Demokratska partija socijalista saopšti svog kandidata, nakon čega će oni odlučiti o svom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.