Abazović pristupa izvršenju zadatka: Potpisivanje Temeljnog ugovora možemo očekivati početkom avgusta 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je, komenatrišući izjavu mitropolita SPC Joanikija da nisu prihvatljive izmene ugovora sa SPC, da je Vlada izabrala da ima inkluzivnu priču vezano za temeljni ugovor.

Rekao je da se potpisivanje ugovora može očekivati početkom avgusta, prenose crnogorski mediji.

“Svako brani svoje svoje stavove i svoje interese” rekao je Abazović novinarima nakon postavljanja kamena temeljca za Kliniku za mentalno zdravlje u Podgorici. Premijer je rekao da nikakve novitete nije čuo vezano za komentare na temeljni ugovor.

“Nakon što se zatvori ovaj proces dostavljanja mišljenja, možemo očekivati potpisivanje početkom avgusta. Nismo dogovorili datum, ali to je proces koji je doveden do kraja”, naglasio je Abazović.

O Abazovićevim planovima da u avgustu potpiše Temeljni ugovor pisao je neki dan i crnogorski M portal koji je naveo da je najverovatniji datum potpisivanja ugovora figurira 5. avgust, te da, ako bude promene datuma, to će se svakako desiti najkasnije do 10. avgusta, iako svestan da će taj događaj izazvati ozbiljnu političku krizu koja će voditi raspadu aktuelne parlamentarne većine i padu Vlade.

Premijerova partija partija URA je tvrdila da je tekst neistinit i da se njime „crta meta“ Abazoviću.

Prethodno je SPC pisala Abazoviću “zbog haosa u vladi Crne Gore” tražeći od njega da pristupi izvršenju pravosnažne odluke kojom je utvrđen predlog Temeljnog ugovora.

Abazović pristupa izvršenju zadatka: Potpisivanje Temeljnog ugovora možemo očekivati početkom avgusta 2
Foto: snapshot

Abazović ističe da ne stoji priča da taj dokument nije usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

On je poručio da svi treba da rade na afirmisanju dobronamjernih poruka, te da se suprotstavlja svemu što to nije.

„Vrlo sam kritičan prema bilo kome ko nije na fonu pomirenja i stvaranja građanskog društva i kosmopolitske svijesti“, poručio je on.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, sa druge strane smatra, da je premijer Dritan Abazović preriskantno kalkulisao s procedurom usvajanja “temeljnog ugovora“, zbog čega se i našao u ovakvoj situaciji. “Odlaganje prvog sastanka stručnog tima koji bi trebao da analizira odredbe nacrta ugovora samo je poslednji u nizu alarma koji se oko ove priče pale od početka”.

Zbog posebne osetljivosti situacije, veruje kako bi puno oportunije bilo da se u samu izradu nacrta uključila šira stručna javnost kroz javnu raspravu, kako bi onda ugovor u tom obliku dobio legitimitet za usvajanje.

“Umesto toga, zbog pozivanja autora nacrta u stručni tim, što ponovno izgleda kao naknadni alibi, sad je Crna Gora suočena s još jednom krizom”, ocenio je Picula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.