Ahmetović: Primenimo iste standarde, ono što se sada dešava u BiH nikada ne bi bismo dozvolili u Nemačkoj 1Foto: privatna arhiva/ Adis Ahmetović tokom posete Sarajevu

Poslanik u nemačkom Bundestagu Adis Ahmetović oglasio se povodom aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini i namere visokog predstavnika Kristijana Šmita da primeni bonska ovlašćenja I nametne izmene izbornog zakona, koji, po svim ocenama, idu na ruku HDZ BiH.

„Uveren sam u moć demokratije, moć EU i moć (socijalne) pravde. Zato činim sve što mogu da osiguram da se ne dogodi ništa što bi produbilo etničke podele u Bosni i Hercegovini”.

Ahmetović je podsetio da su na svojoj poslednjoj sednici pre letnje pauze, poslanici nemačkog Bundestaga jasno glasali za demokratsku i evropsku Bosnu i Hercegovinu.

Nemačka je, kazao je, svesna svoje odgovornosti.

“Zato pozivam Visokog predstavnika da se okane plana za primenu Bonskih ovlašćenja u ovom trenutku, tako blizu izborima u oktobru. Takve dubinske promene treba da se razrade  demokratskim putem kroz legitimne institucije i proevropskim snagama”.

Svi nemački istraživački centri, većina akademika i mnogi međunarodni stručnjaci, naveo je, ne savetuju neke od ovakvih promena o kojima se govori.

“Tražim od SAD, Britanije i OHR da saslušaju sve glasove i dopuste im da utiču na odluke. Ovo je istorijski trenutak da se pokaže snaga i trasira put ka boljoj Bosni i Hercegovini. Ne bavimo se sudbinama ljudi iza zatvorenih vrata. Ovo što se trenutno dešava u Bosni i Hercegovini, mi sami,  govoreći iz perspektive nemačkog poslanika, nikada ne bismo dozvolili u našoj zemlji. Moramo da primenimo ovaj standard kada je u pitanju sudbina drugih“, zaključio je Ahmetović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.