Albanska partija Alternativa prihvatila ponudu Zaeva da uđe u vladu Severne Makedonije 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Manja albanska opoziciona partija Alternativa odlučila je večeras da prihvati ponudu da postane deo paralamentarne većine i udje u vladu Severne Makedonije.

Takva odluka usledila je nakon tri sastanka lidera Alternative Afrima Gašija i premijera Severne Makedonije i lidera SDSM u ostavci Zorana Zaeva, kojeg je ta partija ovlastila da pregovara o uvećanju uzdrmane paralamentarne većine.

Ulaskom u vladu Severne Makedonije Alternativa će sa četiri poslasnika pojačati parlamentarnu većinu oko SDSM i najveće albanske partije DUI Alija Ahmetija.

Portparol Alteranative Orhan Murtezani rekao je na konfereneciji za novinare u Tetovu da je odluku da udje u vladu Centralni savet te stranke doneo većinom glasova, a kao neke od razloga je naveo zatvaranje spora Severne Makedonije sa Bugarskom i mogući skori početak pregovra sa EU.

Murtezani je rekao da će Alternativa kao deo vlade tražiti medjunarodni istragu u nekoliko sudskih slučajeva u kojma su osudjeni etnički Albanci, koa što su „Monstrum“ i „Divo naselje“.

Nakon neuspelog pokušaja opozicije na čelu sa konzervativnom strankom VMRO-DPMNE da 11. novembra u parlamentu sruši vladu, Zaev je počeo pregovore sa Alternativom kako bi ojačao parlamentarnu većinu koja je tada bila pala na 60 poslanika u Sobranju sa 120 mesta.

Centralni odbor SDSM je prihvatio u petak, 27. novembra ostavku Zaeva na mesto predsdniika te partije, ali mu je potvrdio „prenesenu nadležnost“ da nastavi pregovore o uvećanju parlamentarne većine sa Alternativom, koja je učestovala u neuspelom pokučaju rušenja Vlade.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.