Ambasada Turske u Crnoj Gori: Neprihvatljive izjave predsednika opštine Nikšić 1Foto: screenshot Youtube/Pobjeda

Ambasada Turske u Crnoj Gori saopštila je sinoć da su neprihvatljive uvredljive opaske o Turcima i Crnogorcima koje je izrekao predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević.

„Negativna upotreba termina ‘Turci’, čak i sa istorijskim referencama, je prilično žalosna. Nadamo se da rasizam, islamofobija i ksenofobija koje prete celom evropskom kontinentu, neće naći utočište u Crnoj Gori. Nastavićemo da podržavamo nacionalni i verski sklad i toleranciju u Crnoj Gori, kao i do sada”, napisali su na mreži X.

Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici formiralo je predmet povodom izjave Marka Kovačevića: „Prema onima koji neće da nam budu braća, postupaćemo kao prema Turcima“.

Kovačević je saslušan u nikšićkoj policiji.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić oštro su osudili izjavu Kovačevića. Oštro su reagovali i pojedini predstavnici opozicije.

Ovo nije prvi put da Kovačević, kadar Nove srpske demokratije predsednika parlamenta Andrije Mandića, iznosi slične stavove.

Kovačević je na društvenim mrežama kazao da tokom svog govora na Grahovcu nije pominjao Crnogorce niti bilo koji drugi narod u Crnoj Gori u negativnom kontekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari